tirsdag 13. desember 2011

Harde pakker under juletreet.

I år har jeg for første gang på lenge ønsket meg bøker til jul og jeg har lovet de rundt meg at jeg ikke skal lese noen av dem på forhånd. Her er min liste:

Indias Datter av Shilpi Somaya Gowda
Solkongen av Herman Lindqvist
Kammerpiken av Cecilie Enger
Naken i Hijab av Gunn Marit Nisja
 
Ønsker du deg harde pakker under treet i år? Del gjerne med deg dine ønsker, kanskje noen må fylle på sine ønskelister.
 
Ønsker alle en riktig god førjulstid!
 
 
 
 

søndag 11. desember 2011

Intelligens, Skjønnhet og Makt. Anmeldelse av Biografien om Madame De Pompadour.

Tittel: Madame De Pompadour
Forfatter: Herman Lindqvist
Oversatt til Norsk: Henrik Eriksen
Forlag: Schibsted Forlag
ISBN: 978-82-516-2656-9
Sider: 418






”Min hensikt er å skrive en historebok for alle som sov i historietimene og som aldri har lest en historiebok”    Herman Lindqvist

Madame De Pompadour ble født 29 desember 1721 og fikk navnet Jeanne Antoinette. Barnefaren var trolig ikke morens mann da han var som oftest bortreist, moren Louise-Madeleine Poisson hadde flere elskere, alle befant seg høyt på den sosiale rangstigen og med store inntekter. I 1700-tallets Paris var dette ikke uvanlig.

I en alder av 23 år bergtar Jeanne Frankrikes konge Ludvik XV, hun blir hans elskerinne tiltross for at hun er en vanlig kvinne av borgerskapet.

Gjennom livet med kongen etablerer hun seg nærmest som Frankrikes statsminister. Helt til sin død, 42 år gammel, beholdt og forsterket hun sin maktstilling i Versailles.
Jeanne ble kjent over hele Europa som Madame De Pompadour. Markise og Hertuginne.

OM FORFATTEREN:

Herman Lindqvist er født 1943. Som journalist dekket han i over tjue år krig og katastrofer i alle verdensdeler. Etter 1990 har han vært forfatter på heltid. Han skriver fremfor alt historiske verk og biografier men også skjønnlitteratur, kåserier og lignende. Herman Lindqvist er bosatt i Paris.

HVA JEG MENER:
Dette er en historiebok/biografi som jeg likte veldig godt å lese. Jeg satt hele tiden med følelsen av å lese en skjønnlitterær bok. Språket er meget godt oversatt av Henrik Eriksen.

Herman Lindqvist skriver slik at det blir en god fortelling som en lever seg inn i, han bruker noe humor til å live opp hendelsene og han gir et levende bilde av livet i Versailles.

Boken anbefales på det varmeste!



søndag 4. desember 2011

Bestialske drap og spenning! Anmeldelse av Days of Atonement.

Tittel: Days of Atonement

Forfatter: Michael Gregorio
Forlag: Faber and Faber, 2007
ISBN: 978-0-571-23856-9
Sider: 445







HANDLINGEN I DAYS OF ATONEMENT:

Samtidig som Napoleons tropper trenger lengre inn i Prøysen blir tre barn funnet massakrerte i deres seng. Noen dager senere blir deres mor funnet i ett lagerhus ved elven, kroppen hennes knust under tønner.

Midt i kaoset av invasjonen begynner den Prøysiske embetsmannen Hanno Stiffeniis å etterforske disse brutale drapene. I jakt på barnas far, leder etterforskningen Stiffeniis til et tilbakeliggende fort ved den russiske grensen, for så å finne at faren også er død og begravet.

Hele familien har blitt utryddet på under en uke.
Ett tragisk sammentreff?

Eller kan dette være en del av et større plott?


HVA JEG MENER:

Språket er godt og historien bygger seg opp etter hvert, dette er ikke krim i raskt tempo men denne boken er har elementer av det overnaturlige i seg.
Det meste av boken er fiksjon, det historiske dreier seg om det tidligere landet Prøysen og dets levevilkår på 1800-tallet under invasjonen av Frankrike med Napoleon i spissen.

Dette er krim etter min smak og jeg anbefaler boken.
Min anmeldelse av Critique of Criminal Reason finner du her.


Bøker utgitt i Stiffeniis serien:
Critique of Criminal Reason
Days of Atonement
A visible Darkness
Unholy Awakening

torsdag 13. oktober 2011

Becky Bloomwood er tilbake! En veldig kort anmeldelse av Mini Shopaholic


Tittel: Mini Shopaholic
Forfatter: Sophie Kinsella
Forlag: Bantam Press,2010
ISBN: 978-0-593-05979-1
Sider: 396









HANDLINGEN I MINI SHOPAHOLIC:

(fra bokomslaget, grunnet blogger har ikke armer til å skrive mer)

Becky Bloomwood er tilbake!

Kreditten er stadig oppbrukt, finanskrisen kaster mørke skygger, og nå har hun også en toåring som går sin mor en høy gang. Becky Brandon (født Bloomwood) var sikker på at det å bli mor skulle være den ultimate lykken og få en datter attpåtil, en shoppingvenninne for livet!

Men livet med småbarn er langt fra hva hun hadde forestilt seg, og to år gamle Minnie har allerede plukket opp morens eksklusive shopping(u)vaner. Uansett om de er på Harrods eller Harvey Nicks eller i Minnies egen barnedåp? Kaos og høy temperatur blir det der de ferdes. Minnie har allerede bestilt sin første taxi, favorittordet hennes er «min!», og hun har lagt inn sitt første bud på eBay.

Da finanskrisen treffer familien Brandon med full kraft, lover Becky dyrt og hellig at hun ikke skal kjøpe noe nytt før hun har brukt alt hun har i skapet minst tre ganger. Luke forsøker å sikre en stabil inntekt, og Minnie forblir en eksepsjonelt vanskelig toåring. Det hjelper heller ingen at de fremdels bor hjemme hos Beckys foreldre, og at alles tålmodighet er satt på en alvorlig prøve. For å muntre opp familien bestemmer Becky seg for å overraske med tidenes bursdagsfest. Lavbudsjett, selvfølgelig. Men det viser seg helt umulig å forholde seg til gitte økonomiske rammer, og det er da tingene virkelig begynner å bli kompliserte.


HVA JEG MENER:
(som blogger har skrevet selv)

De tidligere bøkene i Shopaholic – serien har vært en glede å lese men denne sisten boken opplevde jeg som mer stressende og kjedelig. Det blir for meg at forfatteren har kvernet suksessen for langt. Det finnes ikke noe nytt i historien slik det har vært i de andre bøkene.

Joda, jeg lo godt noen ganger men det var ikke de store overraskelsene og de hel sprøe handlingene uteble.

Dette er nok den siste boken for min del i Shop -serien, dessverre må jeg si, for disse bøkene har gitt meg mye glede på en teflon underholdende måte.

mandag 5. september 2011

Blogger med problemer

Etter lang tid uten innlegg på bloggen vil jeg bare si at jeg fortsatt er en aktiv leser. Jeg sliter med armene og da blir det ingen nye innlegg på en stund.

Kommer plutselig tilbake med nye anmeldelser og koser meg i mellomtiden med en kikk på andre blogger :)

søndag 10. juli 2011

Historisk krim, mordgåter og Immanuel Kant. Anmeldelse av Critique of Criminal Reason.

















Tittel: Critique of Criminal Reason
Forfatter: Michael Gregorio
Forlag: Faber and Faber, 2006
ISBN: 978-0-571-23290-1
Sider: 401



HANDLINGEN I CRITIQUE OF CRIMINAL REASON:

Boken er historisk krim med den unge embetsmannen Hanno Stiffeniis i spissen.
Stiffeniis blir sendt bud på for å løse en rekke mord i Køningsberg, Prøysen. Fire mennesker er drept og det ser ikke ut til at dette er slutten for morderen.

Spenningen er høy i Køningsberg, terroren blant befolkningen pga mordene men også trusselen om at Napoleon vil invadere.

I denne tidlige fasen av opplysningstiden tar Stiffeniis i samarbeid med en av tidenes største filosofer Immanuel Kant i bruk nye metoder på å løse gåten rundt mordene.

HVA JEG MENER:

Endelig har jeg funnet en ”ny” forfatter av historisk krim. Navnet hans fant jeg da jeg skulle skrive om C.J. Sansom på denne bloggen og Sansom anbefalte denne boken.

Språket er godt og historien bygger seg opp etter hvert, dette er ikke krim i raskt tempo.

Det meste av boken er fiksjon, det historiske dreier seg om det tidligere landet Prøysen og dets levevilkår på 1800-tallet men også tiden rett før Napoleon invaderer Prøysen.

Dette er krim etter min smak og jeg anbefaler boken. Liker du C.J. Sansom bøker om Shardlake vil nok også like bøkene om Stiffeniis. Dessverre er Michael Gregorio ikke oversatt til norsk men jeg håper et norsk forlag vil plukke opp bøkene hans og oversette dem.

Bøker utgitt i Stiffeniis serien:

Critique of Criminal Reason
Days of Atonement
A visible Darkness
Unholy Awakening

fredag 8. juli 2011

Sommerlektyre? Anmeldelse av Arven


Tittel: Arven
Forfatter: Katherine Webb
Oversatt til norsk: Jan Chr. Næss
Forlag: Gyldendal, 2011
ISBN: 978-82-05-40863-0
Sider: 487









HANDLINGEN I ARVEN:
Arven handler om de to søstrene Erica og Beth som arver et stort gods av sin bestemor en arv som betinger at de må bo der resten av sine liv ellers vil det bli solgt.

For å avgjøre om de aksepterer arven bestemmer Erica og Beth seg for å reise til Storton Manor. Erica begynner med en gang å rydde i bestemorens eiendeler og blant dem begynner hun å minnes søstrenes herlige sommere på godset men også deres fetter Henry. Henry som forsvant sporløst fra godset mange år tidligere.
Den deprimerte Beth på sin side ønsker at de kunne reise derfra med en gang..

Erica bestemmer seg for å finne ut hva som faktisk har skjedd og hun er også sikker på at når sannheten kommer frem, vil også Beth bli frisk.

Parallelt med historien om Erica og Beth får vi også historien til deres oldemor og hvordan hun kom til Storton Manor.

HVA JEG MENER:
Jeg likte Arven veldig godt, historien veksler mellom Beth og Erica og deres oldemor i annen hvert kapittel. Hvert kapittel avsluttets slik at du blir drevet til å les mer og mer. Hva har egentlig skjedd?

Dessverre er den norske oversettelsen til tider grusom og jeg har sagt det før at dårlige oversettelser kan ødelegge en bok, dette er også mye av grunnen til at jeg ofte leser bøkene på engelsk. Det er en skam å gi ut slike oversettelser.

Heldigvis var historien så god at denne boken leste jeg raskt.
Arven kan anbefales og spesielt hvis du liker Kate Mortons bøker som er i samme sjanger. Jeg vil passe på å nevne at dette er ikke er et stort litterært verk men en god og lettlest historie.

tirsdag 28. juni 2011

Anmeldelse av The Invisible Mountain

Tittel: The Invisible Mountain
Forfatter: Carolina De Robertis
Forlag: Harper, 2010
ISBN: 978-0-00-730283-3
Sider: 420









HANDLINGEN I THE INVISIBLE MOUNTAIN:


Boken handler om tre generasjoner av kvinner som vil leve, elske og kjempe for deres frihet.
Pajarita som bli oppmuntret til å helbrede mennesker med sine kunnskaper om urter og forståelsen av å lytte til andre for å redde sin familie fra den ytterste nød.
Hennes datter Eva som flykter til Argentina med mannen hun elsker for å leve ut drømmen sin men virkeligheten blir ikke som drømmen.
Og Evas datter Salomé som verver seg inn i Uruguays kommunistiske gerilla i de urolige 1960- årene.

Alle kvinnene kommer sterke ut av svik og vold. De finner sin vei i livet.


HVA JEG MENER:

Dette er ikke min favorittbok selv om språket er strålende. Det tok meg lang tid å lese den og jeg må innrømme at mye av boken skumleste jeg.
Jeg er en elsker av gode historier men denne gangen kom den ikke under huden på meg. Jeg synes rett og slett at historiene for ble for kjedlige.

Boken er oversatt til norsk under tittelen Det usynlige fjellet.

tirsdag 21. juni 2011

Sommer

"Se- sommeren har gode ting å gi oss. Den ser på oss med sine blomsterblikk." -Inger Hagerup


torsdag 26. mai 2011

Bjørn Belto- Thriller del 2 og 3. Anmeldelse av Paktens Voktere & Lucifers Evangelium


Tittel: Paktens voktere
Forfatter: Tom Egeland
Forlag: Aschehoug & co, 2007/2011
ISBN: 978-82-03-19388-0
Sider: 512



KORT OM HANDLINGEN I PAKTENS VOKTERE:
Arkeologen Bjørn Belto reiser til Island, nærmere bestemt Reykholt, Snorre Sturlasson sitt gamle rike, for å hjelpe sin venn presten Sira Magnus med ett manuskript – et Codex Snorri. Codex Snorri er et pergament fylt med koder, tekster, kart og okkulte symboler. Hva prøvde Snorre å skjule eller vokte?

Sira blir funnet død dagen etter Bjørn sin ankomst, manuskriptet er borte.
Bjørn innleder nå sin jakt på gamle manuskripter, koder og runerebuser. En jakt på hemmeligheter som har ligget skjult siden vikingtiden, Olav den Helliges tid.

”Konger og jarler, høvdinger og riddere, skalder og edsvorne menn forenes i den hellige sirkel av VOKTERE av den guddommelige hemmelighet.

Alene skal de utvalgte og innvidde tolke de skjulte ord og dulgte tegn.”
sitat s. 91.


Tittel: Lucifers Evangelium
Forfatter: Tom Egeland
Forlag: Aschehoug & co, 2009/2011
ISBN: 978-82-03-19782-6
Sider: 471



KORT OM HANDLINGEN I LUCIFERS EVANGELIUM:
Arkeologen Bjørn Belto mottar en telefon og blir bedt om assistere når en konservator i Kiev finner et mumifisert lik i et grottekloster. Det merkverdige med dette funnet er at mumien ikke er oppdaget før nå og ingen vet hvem denne personen var. En munk? En pilegrim? Han ligner en vampyr..

”I hendene, som var så radmagre at de lignet klørne til et reptil, holdt mumien om et sammenrullet manuskript” sitat s. 22



HVA JEG MENER:
Historien i Paktens Voktere var en fornøyelse å lese, jeg ble fenget fra side en og jeg klarte ikke å legge den fra meg, derimot ble jeg skuffet over historien i Lucifers Evangelium. Skuffelsen ble nok for stor når jeg leste siste del av boken (LE), komplottet var etter min mening og håp, rett og slett dårlig.

Begge bøkene har ett godt driv i seg, du lar deg rive med. Spesielt likte jeg komplottet i Paktens voktere. Dette er Egelands svar på jakten på den ”den hellige gral” og den er fantastisk.

Dessverre så er ikke språket like bra i disse to bøkene som den første. Det blir for liten tid til å presentere personene i boken her, tempoet er heseblesende og bøkene er heller fylt med historiske fortellinger enn karakteristikker. Det kan nok være lurt å ha lest Sirkelens Ende før en begir seg ut på disse to siste bøkene i Belto thrillerne, da det blir litt snevert og for eksempel kun referere til Belto som den underfundige arkeologen og albinoen uten videre forklaring. På en annen side kan det være mer ødeleggende for historien men litt mer karakteristikker Egeland, Please!

Jeg har lest andre anmeldelser av disse bøkene og de fleste ser ut til å like Lucifers Evangelium bedre enn Paktens voktere, i mitt tilfelle er det motsatt.

Gleder meg til neste bok i serien, hvis det kommer fler!

torsdag 21. april 2011

Ungdommens yrskap og konsekvenser. Anmeldelse av Hett Blod


Tittel: Hett Blod
Orginal tittel: Chaleur du sang
Forfatter: Irène Némirovsky
Oversatt av: Kjell Olaf Jensen
Forlag: Arneberg 2008
ISBN: 978-82-91614-69-4
Sider: 126






HANDLINGEN I HETT BLOD:


Historien blir fortalt av Sylvestre også kalt Silvio. Det er hans betraktinger av mennesker omkring seg som utspiller seg i en liten landsby i Frankrike.

Hett Blod er i sær en beretning om utroskap, det som det lille samfunnet vet men som ikke blir fortalt. Silvio er den som står på utsiden, han har aldri giftet seg og bor i et lite hus i utkanten av landsbyen, allikevel er alltid Silvio i nærheten når ting skjer.

Når Colette, datteren til familien Érard gifter seg men etter ett års tid blir enke da hennes mann plutselig blir funnet i elven ved huset deres.

Når en og samme mann blir observert med to forskjellige kvinner som kjenner hverandre men som ikke vet hvor nærme de egentlig står hverandre.

Når Hélèn Érard, mor til Colette, ikke helt viser seg å være den trofaste og kjærlige hustruen hun viser verden.

Og når Silvio egentlig står nærmere begivenhetene enn det han gir uttrykk for.


HVA JEG MENER:

Dette er en meget godt fortalt historie og med forfatterens evne til å tolke menneskers liv og tanker gjør det til at denne lille historien på litt over 100 sider blir meget interessant lesning. Boken er meget godt skrevet og Hett blod henspeiler seg på ungdommens yrskap.

Det skal sies at boken ble skrevet før andre verdenskrig men den ble ikke utgitt før i 2007. Irène Némirovsky ble tatt til fange 13 juli 1942 og bare ved at hun brakte en mengde kladder og manuskripter i sikkerhet, papirer som kom frem fra glemselen i 2005, gjør at vi kan lese hennes historie.

onsdag 20. april 2011

Påskekrim? Anmeldelse av Sirkelens Ende


Tittel: Sirkelens Ende
Forfatter: Tom Egeland
Forlag: Aschehoug & co, 2001/2009
ISBN: 978-82-03-18974-6
Sider: 392









HANDLINGEN I SIRKELENS ENDE:
Arkeologen Bjørn Belto arbeider som kontrollør ved en utgravning ved Værne kloster i Østfold, et samarbeidsprosjekt med norske og internasjonale arkeologer. Der gjør de ett funn av et relikvieskrin av gull. Belto bemerker at de ikke følger prosedyrer under utgravingen av skrinet og det blir tatt opp av jorden og fraktet raskt av sted av den internasjonale arkeologen Professor Llyleworth. Som kontrollør føler Belto seg lurt og tar opp jakten på skrinet, det er ett funn gjort på norsk jord og det er nå i hendene på en grisk utenlandsk arkeolog.

Professor Llyleworth og hans gjeng undervurderer Belto. Belto får tak i skrinet og gjemmer det til han finner ut sannheten om hva skrinet inneholder. Dette innleder jakten på Belto og Beltos jakt på sannheten.


HVA JEG MENER:

Historien i Sirkelens ende er en fornøyelse å lese. Den blir fortalt i jeg- person av Bjørn Belto, er nevrotisk albino med et absurd forhold til sin egen mor i voksen alder og likeledes et meget artig forhold til sin egen penis. Dette er god krim etter min smak. Tempoet er ikke høyt men allikevel fenger komplottet og med en god dose humor gjør den at jeg gleder meg til å lese de to andre bøkene som er kommet ut om Bjørn Belto. Jeg synes Tom Egeland skriver godt og gir et innblikk i en fiktiv verden som skaper spenning og vekker min nyskjerrighet.

søndag 10. april 2011

KATE MORTON



“Når jeg var liten, gjemte jeg meg alltid for å lese. Det var så tilfredsstillende å lese at jeg hadde på følelsen av at det på en eller annen måte kunne være ulovlig”

Kate Morton ble født i 1976 i Berri, Sør Australia. Hun er den eldste av tre søstre og familien flyttet flere ganger før de slo seg ned i Tamborine Moutain. Der gikk hun på en liten landsbyskole og benyttet fritiden på å oppfinne nye leker sammen med hennes søstre. Hun likte å lese fra en tidlig alder og hennes favoritt forfatter var Enid Blyton. Det var mysterier og hemmeligheter som opptok tankene hennes og gjorde at hun lå våken om natten enten ved å lese eller å skrive selv.

Senere studerte Kate tale og drama ved Trinity College, London og tok et sommer kurs i Shakespeare ved Royal Academy of Dramatic Art, London. En tid trodde hun at hennes fremtid lå i teateret men en dag stod det klart for henne at det ikke var å stå på scenen hun elsket. Det var ordene.

Selv om hun alltid hadde skrevet, hadde det ikke gått opp for henne før nå at bøker faktisk var skrevet av virkelig mennesker. Hun satte seg seriøst ned og skrev to manuskripter som fremdeles ligger i bunnen av en skuff, før hun skrev historien som i 2006 ble utgitt ved navnet ”Tilbake til Riverton”. Samtidig gikk hun ut fra Universitetet i Queensland med First class honours i Engelsk litteratur hvorpå hun mottok et stipend for å sluttføre hennes Master grad fokusert på tragedie i Viktoriansk litteratur. Hun gjør pr i dag (iht. Kilder) sin doktor avhandling hvor hun forsker på samtids romaner som sammenfatter elementer av gotisk og mystisk fantasi.

Kate Morton sine bøker er publisert i 38 land. ”Tilbake til Riverton” (2006) har vunnet mange priser. Hennes andre bok ”Den Glemte Hagen” kom ut i 2008 også den ble godt premiert. Den tredje boken ”The Distant Hours” kom ut i 2010 ble raskt en best selger. Kate Morton fortsetter å skrive bøker som hun kan forsvinne inn i. En dag drømmer!

Kate Morton er gift med Davin, en jazz musiker og kompositør og de har to sønner. De bor i Paddington en forstad til Brisbane, Australia.

The Distant Hours utkommer på norsk i mai under tittelen ”En Svunnen tid”. Årstallene på bøker er utgivelser på originalspråket.

Kilder: http://www.katemorton.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Kate_Morton

torsdag 7. april 2011

Gamle slott og hemmeligheter. Anmeldelse av The Distant Hours.


Tittel: The Distant Hours
Forfatter: Kate Morton
Forlag: Mantle, 2010
ISBN: 978-0-230-74832-3
Sider: 670








HANDLINGEN I THE DISTANT HOURS:

Edie Burchill og hennes mor har aldri stått nær hverandre men når ett brev fra 50 år tilbake kommer i posten en søndagsmorgen med avsenderadresse Milderhurst slott i Kent, begynner Edie å tro at deres forhold er som det er på grunn av en gammel hemmelighet.

Som 13 åring ble Edies mor evakuert under 2 verdenskrig. Hun blir plukket ut av den mysteriske kvinnen Juniper Blythe for å bo på Milderhurst slott med hennes familie. Familien Blythe består av Juniper, hennes to eldre søstre som er tvillinger og hennes far Raymond, forfatteren av 1918s barneklassiker The True History of the Mud Man. I det store slottet åpner det seg en ny verden for Edies mor, hun oppdager bøker, fantasi og skrivning men også farer.

50 år senere leter Edie etter svar på morens hemmelighet. Hun blir dratt mot Milderhurst slott og de eksentriske Blythe søstrene. Søstrene er nå gamle damer men de lever fortsatt sammen hvorpå tvillingsøstrene tar hånd om Juniper som er blitt drevet gal etter at hennes forlovde forlot henne i 1941.

På innsiden av det forfalne slottet begynner Edie å nøste sammen trådene på morens fortid men det er også andre hemmeligheter innenfor veggene på Milderhurst slott. Edie er på vei til å lære mer enn hun noen gang hadde forestilt seg. Sannheten om hva som skjedde i de tapte minnene/timene har lenge vente på å bli funnet.

HVA JEG MENER:
Kate Morton har igjen skrevet en bok om gamle slott og hemmeligheter som venter på å bli funnet. Bakgrunnsbildene hun benytter er ganske så like i alle hennes tre bøker men allikevel så må jeg si at det fenger meg. Det som eventuelt trekker ned er side antallet, dette er en massiv bok på nesten 700 sider som gjerne kunne vært kuttet ned på. Det blir mange linjer hvor jeg bare skumleser til hendelser begynner å ta fatt igjen.

Så hva er det med Kate Mortons bøker som jeg liker så godt? Jeg elsker gamle slott og gamle hemmeligheter. Slott med hemmelige ganger som gjør at de som bor der kan følge med på deg uten at du vet at de er der og hendelser som venter på å bli fortalt fenger min nyskjerrighet. Språket er enkelt men med meget god flyt, du lever deg inn i skikkelsene og omgivelsene rundt dem og du blir veldig godt kjent med dem.

Dette er ikke min favoritt Kate Morton bok, det er Den Glemte Hage for god til etter min smak men jeg vil allikevel anbefale denne boken.

mandag 7. mars 2011

Anmeldelse av En Sang om Lengsel

Tittel: En Sang om Lengsel
Orginal tittel: The Long Song
Forfatter: Andrea Levy
Oversatt til Norsk: Kjell Olaf Jensen
Forlag: Kagge Forlag, 2011

ISBN: 978-82-489-11030-5
Sider: 345






HANDLINGEN I EN SANG OM LENGSEL:
July blir født blant sukkerrørene på plantasjen Amity på Jamaica, som slave. Som liten jente blir hun tatt fra sin mor for å være huspike for søsteren til plantasjeeieren, Caroline Mortimer. Hun blir tatt fordi Caroline trenger selskap og synes hun er ett yndig barn mest fordi hun denne dagen gir Caroline oppmerksomhet. Etterlengtet oppmerksomhet. Dette er også siste dagen på mange år at July ser moren sin Kitty.

Det er livet til July og den senere plantasjeeieren Caroline Mortimer vi følger livene til. July er historiefortelleren. Livet går fra slavetiden, Babtistkrigen i 1831 og slavetidens slutt.

HVA JEG MENER:
Jeg må innrømme at jeg har tenkt på om jeg skal anmelde denne eller ei. Som du ser har jeg valgt å gjøre det. Denne boken fenget meg ikke i det hele tatt. Historien blir for platt. Det er ikke noe driv i den og den gjør meg ikke spent på å få vite mer om personene i boka. Det var kun ett avsnitt i boken som fenget, dessverre.

Språket er mest irriterende, det er klart at det er kan være bra når en skildrer personene ved å benytte slang men en leser forstår raskt hvordan språket mellom slavene og de engelske eierne ville ha forholdt seg annerledes ved kun å beskrive det. Det dårlige språket er til tider grusomt å følge.

Det forfatteren gjør bra er å levere en historie hvor fortelleren er en gammel dame som skriver ned sine opplevelser. Du føler de er sanne.

Fra bokomslaget:
Du kjenner meg ikke ennå, men jeg er fortelleren av dette verket. Sønnen min, Thomas, som utgir denne boken, forteller meg at det er vanlig å gi leseren en liten smakebit av romanen på baksiden. Som din historieforteller kan jeg avsløre at denne fortellingen utspiller seg på Jamaica i de siste turbulente årene av slavetiden og de førte årene av friheten som fulgte.


July er ei slavejente som bor på sukkerplantasjen Amity, og det er hennes liv som er sentrum for fortellingen. Hun var der da baptistkrigen raste i 1831, og hun var til stede da slaveriet ble erklært slutt. Sønnen min sier at jeg må avsløre historien til Julys mor, Kitty, også, og til negrene som jobbet på plantasjene, historien til Caroline Mortimer, den hvite kvinnen som eide plantasjen og historiene til mange av de andre menneskene også – de er for mange til å nevnes her. Men du skal nok få et innblikk i de historiene som er relevant for den store sammenhengen.



Sønnen min foreslår også at jeg må skrive at det er en spennende reise gjennom den tiden som disse menneskene reiste gjennom. Han vil at jeg skal skrive alt dette så leseren kan bestemme seg om de vil lese boken eller ikke. «For noe vissvass», sier jeg til sønnen min. La dem lese og bestemme selv.

torsdag 3. mars 2011

Ett lite livstegn….


Det har ikke blitt mye blogging på meg den siste tiden men jeg er inne kikker på andre blogger stadig vekk. Jeg er midt i periode hvor det ikke blir så mye lesing. Mye av dette er på grunn av at jeg ikke har funnet de helt store bøkene å lese.
Akkurat nå leser jeg En sang om Lengsel av Andrea Levy og har gjort det lenge nå, dessverre fenger ikke denne meg noe særlig men jeg har bestemt meg for å lese hele.
Jeg har andre bøker liggende på vent som jeg gleder meg til å lese. Disse har jeg spart til min etterlengtede ferie. To uker i Thailand, da skal det leses.


De som blir med på ferien er:
Kate Morton – The Distant Hours
Michael Gregorio – Critique of Criminal Reason
Carolina De Robertis – The Invisible Mountain
Ann Syréhn Tomasevic – Glass og Aske

Håper å komme sterkere tilbake når leselyst og fascinerende bøker igjen lander i mine hender.

søndag 23. januar 2011

Feiret og kontroversiell kunstner i Shanghai og Paris. Debutroman om maleren Pan Yuliang. Anmeldelse av Maleren fra Shanghai

Tittel: Maleren fra Shanghai
Orginal tittel: The Painter of Shanghai
Forfatter: Jennifer Cody Epstein
Oversatt til Norsk: Kristina Quintano
Forlag: Front Forlag, 2010
ISBN: 9788282600170
Sider: 442




HANDLINGEN I MALEREN FRA SHANGHAI:

Vi følger Pan Yuliangs liv fra hun er 14 år og onkelen tar henne med på en reise. Dette skalkeskjulet av en reise gjør at Onkelen får med seg Yuliang slik at han kan selge henne til Herlighetens hus for å betale sin egen opiumsgjeld.

Under tiden som prostituert møter Yuliang en ung embetsmann, Zanhua. Han forelsker seg i piken og klarer å møte fordommene ved å holde et respektabelt forhold til en prostituert. Zanhua tar Yuliang som sin andre kone, hans konkubine.

De lever et nytt liv i Shanghai i 1920-årene og her oppdager Yuliang malekunsten.
Hun blir tatt opp som en av meget få kvinner ved Shanghais kunstakademi, hvor hun også vinner en konkurranse som gir henne mulighet til å studere både i Paris og Roma.

Zanhua står hele tiden ved hennes side men veier kjærligheten til kunsten mer enn hennes redningsmann?

HVA JEG MENER:

Dette er en bok som ligner veldig på en biografi om Pan Yuliang (1899-1977), handlingen kan således leses i Encyclopedia som i denne boken men det et leksikon ikke kan gi er perspektiver og føleleser. Som sagt er dette ikke en biografi men en fortelling om hvordan livet til Pan Yuliang kunne ha vært. Hovedfakta er like i leksikonet og boken, resten er ren gjetning.

Jeg vil ikke si at dette er fortellingen om kvinne frigjøring under årene 1914 – 1959 i Kina. Det er mer en fortelling om frigjøring i fortsatt utvikling -ytringsfrihet.
Med det vil jeg henvise til Epilogen og siste linje i boken (s. 442)

”Selv etter sin død fortsetter Pan Yuliangs kunst å skape debatt. Under en utstilling av arbeidene hennes i Beijing i 1993, var reaksjonene så sterke at flere av hennes aktamalerier ble fjernet.”

Jeg synes forfatteren Jennifer Cody Epstein skildrer godt kampen om ytringsfriheten og utfordringen den gir når en åpenlyst inspireres av både vest- og østlig tenkning, gjennom å fortelle historien om Yuliang. Det er opp gjennom historien akkurat kunstnere som gjerne starter debatter og nesten forventer reaksjoner.

Dette er en god debutroman, språket er levende og historien er brutal og direkte.
Det som trekker ned for min del er at jeg synes kjærlighetshistorien med Zanhua blir litt lik Pretty Woman men for all del, det kan jo hende at akkurat den historien er sann.

Terningkast 4.

lørdag 22. januar 2011

På ønskelista, denne bestilte jeg i dag

I dag bestilte jeg boken Glass og Aske av Ann Syréhn Tomasevic. Jeg ble gjort oppmerksom på denne da jeg leste forsiden til Bokklubbenene.no. Denne gleder jeg meg veldig til lander i min postkasse og jeg kan lese den. :)

Her er litt om den:
(tekst fra gyldendal.no)

Et uforglemmelig portrett av en uvanlig kvinne som overlever tre ekteskap, to verdenskriger, den russiske revolusjon, det store børskrakket, og som ser fremveksten av et nytt Europa.

Året er 1884. Lili blir født inn i en velstående familie i Alsace, som akkurat er gitt til Tyskland etter å ha vært under fransk styre i flere århundrer. Da hennes elskede far plutselig dør og første verdenskrig rykker stadig nærmere, blir livet snudd på hodet. Lili gifter seg med farens venn Ernst og flytter med ham til Wien, drevet av drømmen om et nytt liv. Men ekteskapet blir ikke som hun hadde tenkt, og etter en stor tragedie forlater Lili Ernst.

Nesten hundre år senere begir den svenske journalisten Amanda seg til Wien etter å ha mottatt en uventet arv etter Lili − en ring som kan spores tilbake til både den russiske revolusjon og til nazistenes arbeidsleire. Gjennom Amandas etterforskning vokser bildet av en uvanlig kvinnes skjebne frem. Lilis liv er formet av både tragedier og dyp kjærlighet. Hun opplever nød og rikdom, krig og fred, hun gjennomlever tre ekteskap og to verdenskriger. Hun forlater et Europa på sammenbruddets rand, preget av mellomkrigstidens konflikter, til et Amerika som forventningsfullt åpner armene og lokker med løfter om frihet og rikdom. I sin jakt på Lili konfronteres Amanda ubønnhørlig med sin egen smertefulle fortid, og hun tvinges til å ta ny stilling til de valgene hun har gjort opp igjennom årene.

fredag 14. januar 2011

Ønsker meg, må skaffe meg denne!

Jeg oppdaget akkurat boken En sang om Lengsel av Andrea Levy og den må jeg bare lese. Da kommer gavekortet jeg fikk til jul godt med :)

Fra bokomslaget
July er ei slavejente som bor på sukkerplantasjen Amity, og det er hennes liv som er sentrum for fortellingen. Hun var der da baptistkrigen raste i 1831, og hun var til stede da slaveriet ble erklært slutt. Dette er fortellerkunst av godt gammeldags merke, med mye vidd og klokskap. Historien er sterk og fortalt på en poetisk og usentimental måte

fredag 7. januar 2011

Nå utgitt på norsk. Jonas Jonasson - Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant

Jonas Jonasson - Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant er en bok jeg leste i 2010, da på svensk. Denne er nå oversatt til norsk og ventes ut i butikkene i løpet av noen dager.

Denne kan jeg virkelig anbefale deg å lese. Historisk humor på sitt beste synes jeg!


Du kan lese min anmeldelse av boken her.