tirsdag 2. mars 2010

Anmeldelse Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Tittel: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann Forfatter: Jonas Jonasson
Språk: Svensk
Forlag: Pirat Förlaget
ISBN: 978-91-642-0296-3
Sider: 391

Den artigste boken jeg har lest. Til tider hysterisk morsom.

Det er boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.
Hundreåringen Allan Karlsson rømmer fra gamlehjemmet på sin 100 års dag, han har et rom i første etasje og det er slik han klatrer ut av vinduet og forsvinner.Når Allan Karlsson ikke møter til den planlagte festivitasen av sin bursdag og ikke er å finne på sitt rom blir det satt i gang en stor stilt leteaksjon etter den forsvunne 100 åringen.

Allan Karlsson går rett til reisebyrået for å finne ut hvilke busser som går den dagen og får beskjed om at det snart kommer en buss på holdeplassen rett over gaten. Ditt går Allan og stiller seg opp for å vente. Der møter han en mann/gutt som må veldig på toalettet og han spør Allan om han kan passe på hans koffert mens han gjør sitt forærende på toalettet innen på reisebyrået. Dette sier selvsagt Allan ja til. Når han står å passer på kommer bussen og Allan løser dilemmaet med å komme seg på bussen og tar med seg kofferten som han skulle passe. Han går på bussen men han vet ikke hvor han vil reise, så han spør bussjåføren hvor langt han kommer for 50 kroner. Allan reiser lengden han kommer for 50 kroner og går av bussen der. En bussholdeplass mitt ute i skogen, med en grusvei som leder til en nedlagt tog stasjon.


På tog stasjonen møter vi en av personen som tilfeldigvis blir med Allan på sin reise og som faktisk bor på den nedlagte tog stasjonen. Den mer eller mindre kriminelle Julius Jonasson.


Personen som eier kofferten viser seg å være medlem av den kriminelle organisasjonen Never Again. I kofferten finner Allan og Julius ut at den inneholder 50 millioner svenske kroner (narkotikapenger viser det seg). Never Again medlemmet sporer opp Allan Karlsson og hans koffert hjemme hos Julius. Allan og Julius overfaller medlemmet og setter han inn i et fryseskap. Det de kommer på dagen etter er at de har glemt å slå av kjølen under natten og Never Again medlemmet fryser til døde.

Det er slik boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann begynner. Handlingen utarter seg med en reise gjennom sør Sverige, et til mord og flere personer og en elefant som følger med på rømningen, alt og alle under etterlysning av politiet.

Annet hvert kapittel i boken går i dagtid og handler om rømningen, de andre kapitlene tar for seg livshistorien til Allan Karlsson.

Allan Karlsson ble ganske dyktig til å sprenge ting med dynamitt. Dette leder han til Spanske krigen og General Franco, til Los Almos basen i USA og oppfinnelsen av Atombomben. Til privat vennskap med President Truman, møte med Mao Tse Tung i Kina, Kim II Sung i Nord Korea og Stalin i Sovjet. Han brenner ned hele Vladivostok, og redder livet til Winston Churchill.
Blant annet!

Jeg synes at boken er en så utrolig historie som setter mine latter muskler i gang. Den er høyst ureell men de historiske personene er til riktig tid og hendelser er korrekte i henhold til verdenshistorien. Språket er veldig bra og den flyter godt. Boken er kun utgitt på svensk men det er ingen problemer med å lese den da språket er såpass godt formulert. Boken inneholder en fantasi som overgår det meste jeg har lest, og det har vært en sann fornøyelse å lese denne boken.
Jeg synes boken er hysterisk morsom og den treffer min humor, mitt i blinken.

Anbefales på det sterkeste

1 kommentar:

  1. Hehe, ja denne boka hørtes virkelig hysterisk ut :) Satser på at den kommer ut på norsk etterhvert, for jeg er ikke fan av å lese svensk.

    SvarSlett