søndag 23. januar 2011

Feiret og kontroversiell kunstner i Shanghai og Paris. Debutroman om maleren Pan Yuliang. Anmeldelse av Maleren fra Shanghai

Tittel: Maleren fra Shanghai
Orginal tittel: The Painter of Shanghai
Forfatter: Jennifer Cody Epstein
Oversatt til Norsk: Kristina Quintano
Forlag: Front Forlag, 2010
ISBN: 9788282600170
Sider: 442




HANDLINGEN I MALEREN FRA SHANGHAI:

Vi følger Pan Yuliangs liv fra hun er 14 år og onkelen tar henne med på en reise. Dette skalkeskjulet av en reise gjør at Onkelen får med seg Yuliang slik at han kan selge henne til Herlighetens hus for å betale sin egen opiumsgjeld.

Under tiden som prostituert møter Yuliang en ung embetsmann, Zanhua. Han forelsker seg i piken og klarer å møte fordommene ved å holde et respektabelt forhold til en prostituert. Zanhua tar Yuliang som sin andre kone, hans konkubine.

De lever et nytt liv i Shanghai i 1920-årene og her oppdager Yuliang malekunsten.
Hun blir tatt opp som en av meget få kvinner ved Shanghais kunstakademi, hvor hun også vinner en konkurranse som gir henne mulighet til å studere både i Paris og Roma.

Zanhua står hele tiden ved hennes side men veier kjærligheten til kunsten mer enn hennes redningsmann?

HVA JEG MENER:

Dette er en bok som ligner veldig på en biografi om Pan Yuliang (1899-1977), handlingen kan således leses i Encyclopedia som i denne boken men det et leksikon ikke kan gi er perspektiver og føleleser. Som sagt er dette ikke en biografi men en fortelling om hvordan livet til Pan Yuliang kunne ha vært. Hovedfakta er like i leksikonet og boken, resten er ren gjetning.

Jeg vil ikke si at dette er fortellingen om kvinne frigjøring under årene 1914 – 1959 i Kina. Det er mer en fortelling om frigjøring i fortsatt utvikling -ytringsfrihet.
Med det vil jeg henvise til Epilogen og siste linje i boken (s. 442)

”Selv etter sin død fortsetter Pan Yuliangs kunst å skape debatt. Under en utstilling av arbeidene hennes i Beijing i 1993, var reaksjonene så sterke at flere av hennes aktamalerier ble fjernet.”

Jeg synes forfatteren Jennifer Cody Epstein skildrer godt kampen om ytringsfriheten og utfordringen den gir når en åpenlyst inspireres av både vest- og østlig tenkning, gjennom å fortelle historien om Yuliang. Det er opp gjennom historien akkurat kunstnere som gjerne starter debatter og nesten forventer reaksjoner.

Dette er en god debutroman, språket er levende og historien er brutal og direkte.
Det som trekker ned for min del er at jeg synes kjærlighetshistorien med Zanhua blir litt lik Pretty Woman men for all del, det kan jo hende at akkurat den historien er sann.

Terningkast 4.

2 kommentarer:

  1. Denne har jeg nettopp kjøpt for gavekort fra deg.. Gleder meg til å lese den. Når jeg får tid!

    Ha en fin helg!
    Klem Fra Tone

    SvarSlett
  2. :) Kos deg vennen. God helg til deg og så sees vi på jentefesten. Klem Cathrine

    SvarSlett