søndag 11. desember 2011

Intelligens, Skjønnhet og Makt. Anmeldelse av Biografien om Madame De Pompadour.

Tittel: Madame De Pompadour
Forfatter: Herman Lindqvist
Oversatt til Norsk: Henrik Eriksen
Forlag: Schibsted Forlag
ISBN: 978-82-516-2656-9
Sider: 418


”Min hensikt er å skrive en historebok for alle som sov i historietimene og som aldri har lest en historiebok”    Herman Lindqvist

Madame De Pompadour ble født 29 desember 1721 og fikk navnet Jeanne Antoinette. Barnefaren var trolig ikke morens mann da han var som oftest bortreist, moren Louise-Madeleine Poisson hadde flere elskere, alle befant seg høyt på den sosiale rangstigen og med store inntekter. I 1700-tallets Paris var dette ikke uvanlig.

I en alder av 23 år bergtar Jeanne Frankrikes konge Ludvik XV, hun blir hans elskerinne tiltross for at hun er en vanlig kvinne av borgerskapet.

Gjennom livet med kongen etablerer hun seg nærmest som Frankrikes statsminister. Helt til sin død, 42 år gammel, beholdt og forsterket hun sin maktstilling i Versailles.
Jeanne ble kjent over hele Europa som Madame De Pompadour. Markise og Hertuginne.

OM FORFATTEREN:

Herman Lindqvist er født 1943. Som journalist dekket han i over tjue år krig og katastrofer i alle verdensdeler. Etter 1990 har han vært forfatter på heltid. Han skriver fremfor alt historiske verk og biografier men også skjønnlitteratur, kåserier og lignende. Herman Lindqvist er bosatt i Paris.

HVA JEG MENER:
Dette er en historiebok/biografi som jeg likte veldig godt å lese. Jeg satt hele tiden med følelsen av å lese en skjønnlitterær bok. Språket er meget godt oversatt av Henrik Eriksen.

Herman Lindqvist skriver slik at det blir en god fortelling som en lever seg inn i, han bruker noe humor til å live opp hendelsene og han gir et levende bilde av livet i Versailles.

Boken anbefales på det varmeste!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar