fredag 19. november 2010

Kjærlighetshistorie med historisk sus fra Italia. Anmeldelse av Fruen av Saronno.

Tittel: Fruen av Saronno
Original Tittel: The Madonna of the Almonds
Forfatter: Marina Fiorato
Oversatt til Norsk: Siri Fürst Skogmo
Forlag: Vega Forlag, 2010
ISBN: 978-82-8211-143-0
Sider: 327
HANDLINGEN I FRUEN FRA SARONNO:

Simonetta di Soronno lever som adelskvinne i Lombardia, Italia på 1500-tallet. Hennes mann Lorenzo faller i krigen og med dette finner hun også ut at hele deres formue er forsvunnet. Simonetta må finne en måte å redde huset sitt. Hun selger alt av verdi og kler seg i sin døde manns gamle jaktuniform og ved sin buekunst blir hun en jeger. Dette innbringer ikke nok penger til å redde situasjonen og hun går til en myteomspunnet jøde for hjelp. Jøder på denne tiden er et jaktet folk, de har ord på seg for å spise sine barn og de er også beskyldt av Kirken for å ha drept Jesus Kristus. Dette stopper ikke Simonetta, som utvikler et nært vennskap til Mandorata –Jøden.

Samtidig ankommer Leonardo da Vincis favorittelev, Bernadino Luini byen. Han skal dekorere landsbykirken med en religiøs fresken. Hans øyne faller på adelskvinnen Simonetta, den vakreste kvinnen han har sett i sitt liv og han ønsker å portrettere henne som selveste Jomfru Maria. Ganske så ufrivillig takker Simonetta ja til oppdraget grunnet dette vil gi henne en viss inntekt, penger som er sårt trengt. Fra denne dag utvikler det seg et kjært bånd mellom kunstneren og adelskvinnen. Et forhold som vil bli satt på prøve og som fører til at Bernadino må flykte fra Lombardia og gå i dekning.

I en annen by oppdager noen jenter en villmann i skogen. Han kan ikke snakke, han har mistet hukommelsen og han er dekket av grusomme sår. Hvem er denne mannen?

HVA JEG MENER:

Dette er en kjærlighetshistorie med historisk sus. Dette er også fortellingen om vennskapet mellom to personer uavhengig av deres religiøse tro. Historien om hvordan man kan/må endre seg for å overleve og også slik at andre kan få en fremtid.
Hva som får en person til totalt å endre oppfatningen av verden rundt en, hvordan lykken kommer der du mist venter den.

Dette er en sukkersøt historie, den er rimelig lettlest og du skjønner raskt hvordan enkelte hendelser vil ende. Bokens historie er ganske så gjennomsiktig og det gjør boken til tider langtekkelig. Allikevel synes jeg historien er god, den tar opp viktige tema og en får også innblikk i hendelser som preget 1500 tallet.

Terningkast 4.

(Fra bokomslaget)
Bernardino Luini, Leonardo da Vincis favorittelev, får i oppdrag å male en religiøs freske i en landsbykirke i Lombardia. Der blir han trollbundet av Simonetta di Saronno, en ung adelskvinne som har mistet både sin ektemann og formue i strid.

I en av freskene udødliggjør kunstneren Simonettas skjønnhet og sorg i Jomfru Marias skikkelse. Etter hvert som verket trer frem i kirken, vokser også følelsene mellom kunstner og modell. Deres romanse bryter med de religiøse normene i landsbyen, og når skandalen er et faktum, trues ikke bare deres kjærlighet, men også kunstnerens liv settes på spill.

Simonettas fortvilede situasjon tvinger frem hennes kreative evner. Inspirert av Bernadino og med hjelp fra en mystisk jøde med gullhånd, skaper hun en drikk av mandler, det eneste hun har igjen av verdi. Likøren blir berømt under navnet Amaretto di Saronno, og hun makter å gjenoppbygge sin formue. Men hvordan får en ung, stum soldat innvirkning på Simonettas liv? Og vil hun noen gang gjenforenes med sin elskede?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar