onsdag 23. juni 2010

Anmeldelse av Buena Sucia

Tittel: Buena Sucia
Original Tittel: Dirty Girl Social Club
Forfatter: Alisia Valdes-Rodriguez
Oversatt til Norsk: Hilde Sophie Plau
Forlag: Juritzen Forlag AS
ISBN: 978-82-8205-069-2
Sider: 378

Boken har jeg mottatt fra Juritzen forlag.


HANDLINGEN I BUENA SUCIA:
Boken handler om en jentegjeng som møttes på universitet og som i seks år har hatt møter to ganger i året. ”Buena sucia social club er ansvarsbeviste jenter som bryr seg.” Buena social betyr noe som er i likhet med en grov fornærmelse for spansk talende mennesker, i likhet med Stinkende hore. Dette er kun navnet på klubben.

Suciaene består av seks jenter med Latina røtter, det er en ganske forskjellig sammensetning av personligheter men som oppfyller hverandre. De er ærlige, til tider veldig direkte men de støtter alltid hverandre. De er gode venner.

Lauren er en spaltist i en lokalavis i Boston, ansatt på bakgunn av hennes latina røtter og redaktøren tror faktisk hun kan spansk flytende. Hun tiltrekkes av de ikke så gode mannfolkene som til stadighet gir henne hjertesorg.

Sara er gift med barndomsvennen, hjemmeværende husmor og mamma til to gutter. Utad er hun den perfekte hustru og mor men under overflaten finner vi en helt annen sannhet.

Elizabeth har tidligere arbeidet som modell men er nå nyhetsanker ved en lokal TV stasjon. Det viser seg etter hvert at hun ikke har vært helt ærlig med hvem hun er privat noe som får store konsekvenser for henne.

Amber er gjengens kunstner. Hun har håpet på å få i land en platekontakt i ti år og nekter å la drømmen gå fra henne. Hun tiltrekkes røttene sine og arbeider hardt for å fremme sannheten om den relativt ukjente historien om hennes folk.

Rebecca er redaktør og skaper av det suksessrike latinamerikanske bladet Ella. Hun er gift med en håpløs akademiker som faktisk ikke vet hva han prater om. Så kommer det en dag og alt endrer seg.

Usnavys er oppkalt etter den amerikanske skipsflåte. Hun nekter å la noen mannfolk komme inn på henne, hun er redd for å bli forlatt. Dette fører også til at hun gjerne har omgang med flere menn samtidig. Her blir det også en endring.

Uansett styrker og svakheter til disse kvinnene holder Buena Social klubb sammen og støtter hverandre.

HVA JEG MENER:
Dette er definitivt en bok i Chick-lit sjangeren. Det er ikke noen språklig åpenbaring men den er lett lest og har en god flyt. Boken er litt treg i begynnelsen men så tar den seg opp. Forfatteren har valgt å skrive boken ut fra de ulike personene, derfor har vært kapittel navnet til en av kvinnene, hvor forteller stemmen tilhører disse.

Boken kan minne om Elisabeth Noble sin Lesesirkel men Buena Sucia er yppigere, saftigere og med en god dose med humor. Vi snakker tross alt om Latinamerikanske kvinner. Vi kan kjenne oss godt igjen i de ulike problemstillingene og selvfølgelig er det ikke chick-lit uten en liten dose ”husmor porno”. (De fleste mannfolk vet ikke hva denne sjangeren egentlig kan romme;-)….)

For å bedømme boken gjør jeg det med tanke på sjangeren og ikke ut ifra alle litterære verk jeg leser. Denne sjangeren skal blant annet gjøre at du føler noe, at du blir engasjert og at det er underholdning, så ut ifra disse kriteriene gjør boken det bra.

FORFATTEREN:
Alisia Valdes-Rodriquez 41 år, bor i New Mexico. Har en far som er fra Cuba og en mor fra Mexico. Hun er en prisbelønnet avis- og TV-journalist, stand up komiker og av Time magazine kåret til en av de 25 mest innflytelsesrike latinere i USA.

1 kommentar:

  1. Gleder meg til å lese den! Kjempe gøy jeg fikk låne den - har ikke hørt om den en gang...

    Klemmis

    SvarSlett