søndag 18. april 2010

C.J. SANSOM

Christopher John “C.J” Sansom er en engelsk krim forfatter. Han ble født i 1952 og tok sin utdannelse ved Universitetet i Birmingham, hvor han oppnådde en PhD i historie. Etter å ha arbeidet forskjellige steder bestemte han seg for å utdanne seg som advokat. Han praktiserte som advokat i Sussex for de mindre heldige før han sluttet for å arbeide fulltid som forfatter. Han bor fremdels i Sussex.

C.J. Sansom er mest kjent for sin historiske krimserie om den pukkelryggede advokaten Matthew Shardlake. Seriens handling er lagt til det 16 århundret under regjeringstiden til Kong Henrik VII. Shardlake arbeider på kommisjon for Thomas Cromwell i bøkene Oppløsning og Mørk Ild og senere for Thomas Cranmer i Monarken og Revelation. De tre første bøkene i serien er oversatt til norsk.
BBC planlegger å filme boken Oppløsning hvor skuespilleren Kenneth Branagh skal spille Shardlake. Branagh er kjent for den engelske versjon av krimserien Wallander. Det er planlagt å følge opp med de resterende bøker.

C.J. Sansom har også skrevet boken Vinter i Madrid, en thriller som utspiller seg i Spania i 1940, etter den spanske borgerkrigen.

Priser (awards):
*Mørk ild vant i 2005 Ellis Peters Historical Dagger, utvalgt av The Crime Writers’ Association (CWA).
* Very Highly Commended i 2007 CWA Dagger in the library award for Shardlake serien.


Utgivelser:
Matthew Shardlake serien

· Dissolution (Oppløsning) (2003/2008)
· Dark Fire (Mørk ild) (2004/2009)
· Sovereign (Monarken) (2006/2010)
· Revelation (2008)
· Heartstone (2010)

Andre Romaner:
Winter in Madrid (Vinter I Madrid) (2006/2008)Kildehenvisning:

2 kommentarer:

  1. "Heartstone" er også oversatt til norsk nå, under tittelen "Undergang" som forresten er riktig passende, både med tanke på skipet "Mary Rose"s forlis, og ikke minst fordi jeg ikke har funnet noe norsk ord for "heartstone". :-)

    SvarSlett