tirsdag 27. april 2010

Anmeldelse Oppløsning og Mørk Ild

Tittel: Oppløsning
Original Tittel: Dissolution
Forfatter: C.J. Sansom
Oversatt til Norsk: Knut Johansen
Forlag: Forlaget Press
ISBN: 978-82-7547-291-3
Sider: 429

HANDLINGEN I OPPLØSNING:
ÅRET ER 1537, og ikke siden 1066 har England gjennomgått større forandringer enn den revolusjon som nå feier over landet. Henrik VIII har utropt seg selv til kirkens suverene overhode. Landet opplever daglig en brutalisering av lov og orden, summariske retterganger og et angivernettverk av uante proposjoner. På ordre fra Thomas Cromwell er en hel liten hær av kommissærer sendt omkring i landet for å undersøke munkeklostrene. Kun ett utfall er tenkelig: Oppløsning.


Ved kysten nær Sussex, i munkeklosteret i Scarnsea, har begivenhetene kommet helt ut av kontroll. Cromwells utsending, Robert Singleton, blir en dag funnet død, med hodet skilt fra kroppen. Dette grusomme mordet blir etterfulgt av onde tildragelser med rituell karakter - en svart hane blir ofret på kirkens alter, og Scarnseas høyest skattede relikvie er forsvunnet.

Inn i denne miséren av forræderi og død kommer Matthew Shardlake og hans lojale assistent, Mark, sendt av Cromwell for å undersøke sannheten bak de dystre beretningene. Shardlake er advokat og en svoren tilhenger av reformer, men gjennom sine undersøkelser tvinges han snart til å stille spørsmålstegn, ikke bare ved alt han hører, men også alt han tidligere har trodd på.


Tittel: Mørk Ild
Original Tittel: Dark Fire
Forfatter: C.J. Sansom
Oversatt til Norsk: Knut Johansen
Forlag: Forlaget Press
ISBN: 978-82-7547-313-2
Sider: 555

HANDLINGEN I MØRK ILD:
Året er 1540 og sommeren den varmeste i manns minne. Matthew Shardlake, som tror at han har falt i unåde hos Thomas Cromwell, konsentrerer seg om sin advokatpraksis og gjør sitt beste for å holde en lav profil. Men da han påtar seg oppdraget som forsvarer for en pike som er anklaget for å ha myrdet sin unge fetter, blir han igjen innkalt til kongens mektigste mann - og blir pålagt et nytt oppdrag.

Den greske ildens hemmelighet, den legendariske substansen som bysantinerne ødela den arabiske flåten med, har vært skjult i århundrer. Nå har en av advokatene ved klosterkanselliet funnet formelen i biblioteket i et av de oppløste klostrene. Da Shardlake blir utsendt for å beslaglegge den, finner han advokaten og hans bror, alkymisten brutalt myrdet - og formelen er igjen forsvunnet.

Shardlake følger sporene etter den greske ilden på kryss og tvers i Tudor-tidens London, mens han forsøker å bevise at den unge klienten er uskyldig. Men han oppdager snart at ingenting er slik det utgir seg for å være ...

--------------------------------------------------------------------------------
HVA JEG MENER:
Hvis jeg ser bort i fra språket i de norske oversettelsene som til tider ikke henger sammen og at det er tydelig at disse bøkene er oversatt fra engelsk. SÅ er disse to bøkene gode.

Du får et innblikk i Englands historie på denne tiden. Tiden som er kjent gjennom historiene til blant annet Ann Boylyn, filmatiseringen gjennom serien The Tudors men og tiden etter at England skilte lag fra den katolske tro og Roma – REFORMASJONSTIDEN.

Hovedpersonen er Advokat men gjennom hans reiser og etterforskning får vi også innblikk i dagliglivet i denne perioden. Både fra den adelige/rike siden men også innblikk i livet til de ”vanlige” mennesker og fattige. Det skal også nevnes at noen av historiens hendelser er sanne. Hva som er fiksjon og hva som er sannhet velger jeg å si det slik at det er opp til leseren å finne ut, hvis interesse. Hint Lord Cromwell er sann, Shardlake er ikke.
Dette er historisk krim som fenger meg veldig.
Terningskast 5

Jeg har her valgt å anmelde disse to bøkene samtidig da de er de to første bøkene i serien om Matthew Shardlake. Bøkene er frittstående og avsluttende men allikevel henger de sammen.
De to neste bøkene i serien som er til nå utgitt, har jeg bestemt meg for å lese på engelsk.
3 kommentarer:

 1. Jeg har den første på engelsk, men har vært litt skeptisk til å lese den da jeg ikke likte Vinter i Madrid av samme forfatter særlig godt. Men nå fikk jeg lyst å lese den, begge hørtes spennende ut, og det er jo noe helt annet enn Vinter i Madrid. Jeg finner den nok frem en dag :)

  SvarSlett
 2. Jeg likte Mørk ild veldig godt. Jeg skal nok lese Oppløsning også. Takk for omtale.

  SvarSlett
 3. Det er bare å lese i vei, jeg klarer ikke å legge dem fra meg.

  Det er en sann glede å finne slike bøker og når det også er flere av dem... HERLIG

  SvarSlett