onsdag 21. mars 2012

DU SKAL HØRE MYE

En dag i mars 2012, hører jeg min far fortelle fra ett foredrag han har vært på, der en forfatter snakket om sin nye bok (uten å nevne navn). Forfatteren påpeker responsen på boken med at det er nok mest en mannebok, den faller nok ikke så godt i smak hos kvinnene.

Da jeg hørte ordet mannebok, tenkte jeg; Hva er det?

Så kom ”suffragetten” frem i meg og jeg ropte ut: EN MANNEBOK i 2012! Stakkars far han bare gjentok hva som hadde blitt sagt og han var helt enig med meg.


Så jeg tenkte å spørre dere der ute i bloggverden:

Hva er en mannebok eller damebok?

Jeg antar at hvis man kategoriserer bøker i mann formen så har en vel også kategorien i kvinne formen.

Kommenter i vei!Håper jeg også har fått fjernet kommentarmodereringen men hvis den ennå er tilstedet beklager jeg dette.

4 kommentarer:

 1. Skulle ikke forundre meg mye om uttrykket kom fra en mann... Skulle likt å vite hvilken bok du snakker om her :) Uttrykket Mannebok gir meg like mye pels på ryggen som Kvinnedag... Huff!

  SvarSlett
 2. Hm. Jeg opplever stadig å lese bøker som åpenbart faller i bedre smak hos menn enn kvinner. Hva det er som karakteriserer disse bøkene? Jeg vet ikke helt, men pleier å trekke frem Solstad som en forfatter som menn digger. Det er noe med det selvhenførte, jeg-fokuset, Mannen med stor M. Emosjonell avstand, korte setninger, jeg vet ikke. Men det er spennende å diskutere det - selv om det kan møte stor motbør.

  SvarSlett
 3. Jeg må innrømme at jeg aldri har tenkt kjønn når jeg leser en bok, sjanger har jeg tenkt som krim, skjønnlitteratur osv. men aldri kjønn. KidleJoy: Utsagnet kom fra en mann men hvis jeg forstod min far riktig hadde også forlaget uttalt dette. Men som dere sikkert forstår var jeg ikke tilstede på dette foredraget og derfor vil jeg heller ikke avsløre hvem, hva, hvor.
  Janicke: Jeg synes også det er spennede å diskutere dette men jeg er enig med deg at det kan møte stor motbør men det er vel det litteraturen har gjort med oss til alle tider, sette spørsmål ved ulike temaer. Men jeg tenker også slik at er du en bokelsker så leser du akkurat hva du vil, det finnes ikke noen riktige eller feilaktige bøker og du kan mene akkurat det du vil om dem, takk og lov for at vi kan det i våres del av verden!

  SvarSlett
 4. Heisann. Er mann og ramla innom denne siden. Moren og søsteren min deler sine bøker med meg. Øya og Huset ved moskeen og Den trettende fortellingen. Jeg orker dem ikke, disse endeløse beskrivelser av vegger og tak og ... Når jeg ser en bok bok med rosa skrift på turkis bakgrunn, smisjernsport og småjenter i hvite kjoler som løper i høyt gress gjennom en rosehave og boka på toppen av det hele er gitt ut av Juritzen, akk, da er det definitivt en damebok. Om kjærligheten det aldri ble noe av og om kvinner som holder sammen. Greit nok.

  La meg si det, kvinner kan skrive godt om kvinner. For eksempel Hobeæk Haff i "Skammen" og hun danske, husker ikke navnet, "Den lukkede bok". Begge veldig bra, fordi de har en handling, det er om karakterer som vil noe med livene sine, de reiser seg opp og gjør noe, sitter ikke bare i et rom og prater.

  Det tror jeg er forskjellen på feminine og maskuline bøker: Noen er tilfreds med ord, andre vil ha en handling.

  SvarSlett