mandag 6. februar 2012

Innblikk i Dronning Mauds garderobe og Norges kanskje første stylist. Anmeldelse av Kammerpiken.Tittel: Kammerpiken

Forfatter: Cecilie Enger
Forlag: Gyldendal, 2011
ISBN: 978-82-05-40104-4
Sider: 271 HANDLINGEN I KAMMERPIKEN:


Boken handler om Hilda Cooper, født i England i en familie av tjenere ved det engelske hoff. Moren og Hildas søstre jobber ved Appelton House, hvor også Hilda begynner å arbeide. Appelton House blir gitt til Dronnings Maud og Kong Haakon i bryllupsgave fra Mauds familie, den engelske kongefamilien.

Hilda har ett talent med klær, hun er påpasselig og detail orientert. Da Dronning Maud trenger en ny kammerpike faller spørsmålet på Hilda. Hilda ankommer Norge i tiden med store omveltninger, 30-tallets finanskrise er rådene og arbeidere demonstrer for bedre rettigheter. Hilda er oppdratt slik at hun ikke stiller noen spørsmål ved sitt arbeid og skjønner heller ikke at det kan være mulig å kritisere kongehuset. Konger og Dronninger er overlege i alt, er Hildas oppfattning. Under tiden i Norge kommer det også ei annen engelsk pike, Violet Wond, hun skal arbeide som underordnet kammerpike. Violet er en ganske så annen jente, hun er pratsom, åpen og ler av det meste.

Under årene på slottet og i sitt arbeid finner Hilda og Violet et nært vennskap, et vennskap som varer livet ut.

Hilda og Violet bor på det norske slott frem til sin død. Hilda dør i 1992 og Violet i 1995. De bodde der i henholdsvis 66 og 60 år.

Historien om Hilda Cooper er hovedsakelig basert på fiksjon men noe av materialet er sant. Forfatteren har mottatt informasjon av personer som kjente Hilda Cooper.

HVA JEG MENER:

Denne romanen likte jeg. Den gir ett innblikk i en tid og steder de fleste av oss ikke kan forestille oss. Beskrivelsene av Dronning Mauds garderobe er helt fantastisk og det store og nitidige arbeidet det lå i å behandle slike klær. Samtidig gir det ett innblikk i den gang en hemmelig verden, mennesker hadde ikke samme tilgang til de kongelige den gang som nå. Den gir også en god beskrivelse av arbeidsforholdene på slottet samt gode personkarakteristikker av det store mangfold av forskjellige menneskene som jobbet der.

Det som jeg synes er synd er at vi ikke får vite noe om disse damene i årene fra Dronnings Maud død til i 1995. Var de kun bortglemte piker i enden av personal rommene?

Denne boken skal nå bli utlånt til familiemedlemmer som hungrer etter å lese den.17 kommentarer:

 1. Høres ut som en spennende bok:) Denne fikk jeg lyst til å lese:)

  SvarSlett
 2. Så flott anmeldelse! Denne boken har jeg hørt mye skryt om, og nå står den i allefall på leselisten :) Hilsen Anette :)

  SvarSlett
 3. Hei, denne gledet jeg meg veldig til å lese og den skuffet ikke :)

  SvarSlett
 4. Så flott Layout du hadde fått på bloggen din:-) Veldig flott anmeldelse av denne boken som jeg har på min ønskeliste og mulighetene er store for at jeg dyttet den litt oppover på listen etter dette. Ha en fin kveld:-)

  SvarSlett
 5. Takk Beathe, den forrige layouten ble det noe galt med så da måtte jeg bytte om litt. Fint du liker den:)Ha en strålende dag :)

  SvarSlett
 6. Jeg var nå så heldig å kjenne både Hilda og Violet, men på slottet så het Hilda bare Miss Cooper. Det er rett at hun aldrig lærte seg å snakke norsk skikkelig, men hun var god i engelsk hehe ... Jeg skriver også en bok for tiden som bl.a. også omhandler Hilda og Violet, men fra 1970-tallet. Jeg bodde jo selv på slottet den gang så jeg så jo disse to frøkenene nesten hver dag.

  SvarSlett
 7. Hei Anonym. Den boken du skriver høres spennende ut, den vil jeg gjerne lese når den tid kommer:) Det blir på en måte en "missing link" til hva som mangler i boken Kammerpiken. Lykket til!

  SvarSlett
 8. Hei. Den kommer ut ganske snart nå, og det er klart den har mer fakta for å si det slik. Boken er ikke roman basert som det Kammerpiken er, men er basert på sanne livshistorie slik jeg opplevet det selv. Nå har ikke jeg lest Kammerpiken mer enn det som er tilgjengelig på Internett, men klart at selv om Cecilie Enger sier at den er også oppdiktet så igjenkjenner jeg noen av historiene hennes, men hvordan og hvorfor de forlot slottet under krigen stemmer nok ikke og den delen er feil. Jeg har snakket med både Miss Cooper og Kong Olav om dette, og begge hadde den samme historien å fortelle, så jeg stoler på at historien som jeg har også skrevet om i boken min er mest sann.

  SvarSlett
 9. Hei Anonym. Tror nok som deg at dine kilder er mer korrekt ;) Vil du sende meg tittel på boka når den utkommer?

  Cathrine

  SvarSlett
 10. Jeg har lest boken og likte den veldig godt. Men det som var litt morsomt/tragisk var at jeg fikk assosiasjoner til fotballfruen og den slags fruer, he he. Det hender jeg titter innom fotballfruens blogg, og må "gape" litt. Men det er da faktisk omtrent slik de oppfører seg og kler seg og styler seg og har det i sine walkincloset eller hva det nå heter. Våre nye kongelige, he he

  SvarSlett
 11. Hei,

  Den nye boken som også handler om Miss Cooper heter "Residens Drammensveien 1" (det er den gamle adressen til Slottet) Boken er på over 300 sider, så det er mange gode fortellinger der ja :) Noen av dem er så morsomme at de får tårene til å trille hehe

  SvarSlett
 12. Hei, Så spennende. Den boken skal jeg lese :)

  SvarSlett
 13. Jeg fikk lest Residens Drammensveien 1 forrige helg, og det var en god bok å lese. Måtte le da jeg leste flere av de mange historiene. Litt av en opplevelse forfatteren har hatt, helt utrolig heldig. Boken er skikkelig god. Anbefaler den.

  SvarSlett
 14. Takk for tilbakemelding, så flott, gleder meg:) Må få bestilt den.

  SvarSlett
 15. Artig det at andre også liker boken :)

  Man kan lese mer om den her i Moss Avis

  http://lesernes.moss-avis.no/artikkel.php?aid=22132

  SvarSlett
 16. http://www.side2.no/underholdning/article3558367.ece

  SvarSlett
 17. Residens Drammensveien 1 hos Digitalbok.no

  http://www.digitalbok.no/ebok/(navn)/Residens%20Drammensveien%201/(id)/585372

  SvarSlett