tirsdag 13. desember 2011

Harde pakker under juletreet.

I år har jeg for første gang på lenge ønsket meg bøker til jul og jeg har lovet de rundt meg at jeg ikke skal lese noen av dem på forhånd. Her er min liste:

Indias Datter av Shilpi Somaya Gowda
Solkongen av Herman Lindqvist
Kammerpiken av Cecilie Enger
Naken i Hijab av Gunn Marit Nisja
 
Ønsker du deg harde pakker under treet i år? Del gjerne med deg dine ønsker, kanskje noen må fylle på sine ønskelister.
 
Ønsker alle en riktig god førjulstid!
 
 
 
 

søndag 11. desember 2011

Intelligens, Skjønnhet og Makt. Anmeldelse av Biografien om Madame De Pompadour.

Tittel: Madame De Pompadour
Forfatter: Herman Lindqvist
Oversatt til Norsk: Henrik Eriksen
Forlag: Schibsted Forlag
ISBN: 978-82-516-2656-9
Sider: 418






”Min hensikt er å skrive en historebok for alle som sov i historietimene og som aldri har lest en historiebok”    Herman Lindqvist

Madame De Pompadour ble født 29 desember 1721 og fikk navnet Jeanne Antoinette. Barnefaren var trolig ikke morens mann da han var som oftest bortreist, moren Louise-Madeleine Poisson hadde flere elskere, alle befant seg høyt på den sosiale rangstigen og med store inntekter. I 1700-tallets Paris var dette ikke uvanlig.

I en alder av 23 år bergtar Jeanne Frankrikes konge Ludvik XV, hun blir hans elskerinne tiltross for at hun er en vanlig kvinne av borgerskapet.

Gjennom livet med kongen etablerer hun seg nærmest som Frankrikes statsminister. Helt til sin død, 42 år gammel, beholdt og forsterket hun sin maktstilling i Versailles.
Jeanne ble kjent over hele Europa som Madame De Pompadour. Markise og Hertuginne.

OM FORFATTEREN:

Herman Lindqvist er født 1943. Som journalist dekket han i over tjue år krig og katastrofer i alle verdensdeler. Etter 1990 har han vært forfatter på heltid. Han skriver fremfor alt historiske verk og biografier men også skjønnlitteratur, kåserier og lignende. Herman Lindqvist er bosatt i Paris.

HVA JEG MENER:
Dette er en historiebok/biografi som jeg likte veldig godt å lese. Jeg satt hele tiden med følelsen av å lese en skjønnlitterær bok. Språket er meget godt oversatt av Henrik Eriksen.

Herman Lindqvist skriver slik at det blir en god fortelling som en lever seg inn i, han bruker noe humor til å live opp hendelsene og han gir et levende bilde av livet i Versailles.

Boken anbefales på det varmeste!



søndag 4. desember 2011

Bestialske drap og spenning! Anmeldelse av Days of Atonement.

Tittel: Days of Atonement

Forfatter: Michael Gregorio
Forlag: Faber and Faber, 2007
ISBN: 978-0-571-23856-9
Sider: 445







HANDLINGEN I DAYS OF ATONEMENT:

Samtidig som Napoleons tropper trenger lengre inn i Prøysen blir tre barn funnet massakrerte i deres seng. Noen dager senere blir deres mor funnet i ett lagerhus ved elven, kroppen hennes knust under tønner.

Midt i kaoset av invasjonen begynner den Prøysiske embetsmannen Hanno Stiffeniis å etterforske disse brutale drapene. I jakt på barnas far, leder etterforskningen Stiffeniis til et tilbakeliggende fort ved den russiske grensen, for så å finne at faren også er død og begravet.

Hele familien har blitt utryddet på under en uke.
Ett tragisk sammentreff?

Eller kan dette være en del av et større plott?


HVA JEG MENER:

Språket er godt og historien bygger seg opp etter hvert, dette er ikke krim i raskt tempo men denne boken er har elementer av det overnaturlige i seg.
Det meste av boken er fiksjon, det historiske dreier seg om det tidligere landet Prøysen og dets levevilkår på 1800-tallet under invasjonen av Frankrike med Napoleon i spissen.

Dette er krim etter min smak og jeg anbefaler boken.
Min anmeldelse av Critique of Criminal Reason finner du her.


Bøker utgitt i Stiffeniis serien:
Critique of Criminal Reason
Days of Atonement
A visible Darkness
Unholy Awakening