tirsdag 6. april 2010

LORI LANSENS

Lori Lansens var en suksessfull manusforfatter før hun slo gjennom på den litterære scene i bokform med romanen Rush Home Road i 2002. Boken ble en stor suksess, oversatt til 8 språk og publisert i 11 land (12 når den kommer ut på norsk). Den ble en nasjonal bestselger i Canada og en Globe 100 som årets bok. Filmrettighetene er kjøpt av Whoopi Goldbergs produksjonsselskap. Boken mottok gode kritikker verden over og ble nominert til to litterære priser.
Nominert for 2003 Roger Writers’ Trust Fiction Prize
Nominert for 2003 Commonwealth Writers Prize for Best First Book.
Denne boken har ikke kommet ut på norsk men rettighetene er kjøpt av Juritzen Forlag.

Hennes andre bok The Girls (Aldri Alene) ble også en internasjonal suksess med 300.000 solgte bøker i Storbritannia. Boken utkommer på norsk 13 april 2010 på Juritzen Forlag.

Den tredje boken The Wifes Tale kom ut i Canada i august 2009 og videre i USA, Australia og Storbritannia i februar 2010.

Lori Lansens ble født i juli 1962 i den lille byen Chatham, Ontario, Canada. Et landlig område nær grensen til Detroit, Michigan, USA hvor hun tilbrakte sine første 18 år. Dette landskapet og historien til Chatham er også bakgrunnen for hennes tre bøker.
Fra tidlig av var hun inspirert av Chathams unike historie som jaktmarker for de nøytrale indianere, som slagmark under krigen i 1812, som en endestasjon for Underground Railroad, hvor slaver fra de sørlige deler av USA fant frihet og som et sted som tilbød alkohol under forbudstiden.

Hennes far arbeidet på en fabrikk som laget biler mens hennes mor var hjemmeværende og tok hånd om Lori og hennes to brødre. En bror ett år yngre og en bror ett år eldre, alle født i Juli. Som barn følte de seg trygge og var ute å lekte hele dagen. De gikk for å oppsøke venner, hadde turer gjennom åkrene, syklet på bratte stier langs sideelver eller til den andre siden av byen. Når gatelysene kom på om kvelden var det tid for å reise hjem. De var frie til å utforske, vandre og undre.

Lori gikk på St. Ursula, en katolsk skole fra barnehagen til 8 klasse (canadisk 8 klasse). Hennes venner var stort sett italienske eller portugisiske. Vennenes fedre arbeidet også i bil industrien men mødrene arbeidet på jordene og plukket jordbær, asparges, tomater, tobakk, epler og lignende. Barna ble med mødrene en gang i blant men de plukket sjelden mer enn det de spiste selv. Disse åkrene er godt bevart i Loris minner fra barndommen samt at hun alltid hadde en følelse av å bli passet på. Hun var sterkt påvirket av sin religiøse oppdragelse og hun vurderte på et tidspunkt å bli nonne men når menigheten nektet å døpe hennes kusine som var opphav av to raser, sluttet hun momentant å gå i kirken.

Hun gikk 5 år på Chatham Collegiate Institute hvor engelsk var hennes favoritt fag og drømmen om å bli forfatter meldte seg. Hun var derimot i tvil om at noen med hennes bakgrunn kunne ha dette som et yrke og det gjorde at hun tok et annet valg ved College.
Etter High School gikk Lori på St. Clair College i Windsor for å studere markedsføring og forretningsfag. Hennes plan var å bli manuskript forfatter, å sammensmelte hennes kjærlighet for å skrive med en praktisk tilnærming til å få en inntekt. Hennes College utdannelse var mer av en sosial art enn en akademisk. Det var en svimlende tid men hun har beholdt kontakten med mange av dem hun ble venner med under College tiden. Det var også gjennom en av disse vennene hun møtte sin mann.

Lori har vært gift i 25 år med Milan Cheylov, de møttes da han var en ung skuespiller. Milan har alltid oppmuntret Lori til å gå etter drømmen om å bli forfatter. Det var han som foreslo at hun skulle si opp jobben i markedsføringsavdelingen for The Globe and Mail og heller satse på å skrive, noe som hun også gjorde. Lori tok en jobb som servitør for å klare seg økonomisk mens hun skrev sin første novelle. Denne ble også utgitt og det føltes som en søt seier både for Lori og Milan. De neste novellene ble ikke utgitt men hun fikk såpass oppmuntring av utgiverne at hun ikke gav opp håpet men heller ville prøve seg innen skuespill.
Hun fulgte sin manns råd om å ta skuespiller timer for bedre å forstå faget og var også med i enkelte oppsetninger og noen tv show.
Lori benyttet sin erfaring som skuespiller når hun skrev sitt første filmmanus, dette gjorde hun ved å spille de ulike karakterene samtidig som hun skrev dialogene. Filmen ble produsert i 1992. Mottagelsen var blandet, noen genierklærte den mens andre mente at hun hadde fått en hjerneskade ved fødselen.
Etter mange år i filmverden foreslo igjen Milan at hun burde ta en pause og skrive den romanen hun hadde drømt om å skrive i så mange år. Hun kjente allerede karakterene og historien føltes mer som minner enn noe som hun hadde laget. Dette var begynnelsen på Rush Home Road.

I dag bor Lori Lansens med sin ektemann Milan Cheylov og deres to barn i Los Angeles, USA.

Min anmeldelse av boken Aldri Alene kommer snart.


Kildehenvisning:
http://www.juritzen.no/nor/pages/150-lori_lansens
http://www.lorilansens.com/
http://www.randomhouse.ca/newface/lorilansens.php

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar