fredag 19. mars 2010

BEATRIX POTTER


Hennes fulle navn var Helen Beatrix Potter. Hun ble født 28 juli 1866 i Kensington, London. I et stort viktoriansk hjem med mange tjenere.
Hennes far (Rubert William Potter) var utdannet advokat men han praktiserte sjelden dette, han var for det meste å finne i herreklubber. Moren (Helen Potter née Leech) var mest opptatt av å besøke eller ta i mot besøk av venner og slektninger. Begge foreldrene levde på arv fra sine respektive foreldre.

Beatrix Potter ble hjemmeskolert av guvernanter og barnepiker, mens hennes seks år yngre bror Bertram ble sent på boarding skole. Beatrix ble oppmuntret av en rekke ulike guvernanter til å lære å lese og skrive og lære henne musikk og kunst.

Hun vokste opp isolert fra omverdene og hadde lite eller ingen kontakt med andre barn under oppveksten, noe som gjorde at hun hadde en reservert personlighet med møte med omverdenen. Hennes dagbøker hvor hun forteller om sitt hverdagsliv, forteller oss også at hun var en livlig ung jente med høyst kritiske meninger om andre kunstnere. Disse dagbøkene ble skrevet i koder da hun var mellom 15 og 30 år og ble dekodet 20 år etter hennes død.

Hun så kun sine foreldre ved sengetid og ved spesielle anledninger. Selv om Beatrix ikke gikk på skole studerte hun entusiastisk naturen, ved å lære seg selv gjennom å tegne og male det hun så rundt seg. Hun og broren Bertram hadde mange dyr i skolerommet sitt, alt fra mus til fugler og firfirsler og ormer. Beatrix kjeledyr var gjerne modeller for hennes tegninger og malerier, og de ble senere inspirasjonen til de kjære karakterene i hennes bøker.

Da Beatrix ble eldre frarådet eller nektet hennes foreldre henne å studere mer, redde for hennes intellektuelle utvikling. De satte henne i stedet til å være husets tjener på den måten at de forlangte at hun drev husholdet i hjemmet deres. Hennes onkel forsøkte å introdusere henne som student ved Royal Botanic Gardens ved Kew, men hun ble nektet fordi hun var kvinne. Beatrix fortsatte uansett å interessere seg for mykologi dvs. læren om sopp. Hun samlet og lagde detaljerte tegninger/malerier frem til 1901 av mer enn 270 arter, på den tiden var det den eneste muligheten for å studere mikroskopiske detaljer. Senere var hun den første til å forslå at lav egentlig er 2 organismer som lever sammen i symbiose. Denne teorien ville ikke lederen for The Royal Botanic Garden engang diskutere og da Beatrix artikkel om muggsporer ble lest opp i 1897 ved The Linnean Society i London fikk hun selv ikke være tilstede fordi hun var kvinne. Det var i stedet hennes onkel som presenterte. Først i 1997 fikk hun en offentlig unnskyldning og anerkjennelse for sin teori om lav, som er helt korrekt.

Beatrix Potter hadde tegnet/malt for hennes egen underholdning og hun var mest sannsynlig inspirert av den europeiske tradisjonen med fabler om dyr. Basisen for hennes mange prosjekter og historier var de små dyrene som hun smuglet inn i huset eller observerte under familiens ferier i Skottland og i Lake District. Når hun var 27 år og under en av disse feriene i et brev datert 4 september 1893, hadde hun sent et bilde og en historie om kaniner til Noel Moore. Noel var den fem årige sønnen til hennes siste guvernante Annie (Carter) Moore. Moore var den første til å se den litterære og kommersielle verdien av Beatrix bilder og historier, og hun oppmuntret Beatrix til å publisere historien.

I 1901 lånte Beatrix brevet hvor hun utviklet og ekspanderte historien som resulterte i boken The Tale of Peter Rabbit og Mr. Gregor’s Garden.
Hun sendte det omskrevne bilde brevet til seks forleggere men ble avvist av alle. Den primære klagen fra alle var mangelen av fargebilder som var veldig populært på denne tiden. I september 1901 bestemte hun seg for selv å publisere og distribuere 250 kopier av den nå nye tittelen The Tale of Peter Rabit. Dette ble en så stor suksess og til prisen av en shilling hver, måtte hun trykke opp 200 nye kopier to uker etter.

Senere dette året siden farge trykket allerede var skapt og andre barnebøker var veldig populære fikk hun tilslutt kontrakt med forleggeren Frederick Warne & Co. Kontrakten ble underskrevet i juni 1902 og ved slutten av året var 28.000 kopier i trykken. I 1903 ble karakteren Peter Rabbit patentert, dette gjør Peter til den eldste patenterte karakteren i verden.
I 1903 fulgte hun opp med boken The Tale of Squirrel Nutkin som også var basert på et tidligere brev til en av Moore barna. Populariteten av disse bøkene og de kommende bøker gjorde at hun mottok sin egen personlige inntekt fra salgene og ble økonomisk uavhengig fra foreldrene. Beatrix var nå i 30 års alderen.

I 1905, 39 år gammel, ble hun hemmelig forlovet med forleggeren sin, Norman Warne, men hennes foreldre var i mot giftemålet da de mente han var under hennes sosiale klasse, som den handelsmannen han var. Dette førte til en splittelse mellom Beatrix og hennes foreldre. Ekteskapet ble aldri noe av da Normann ble syk og døde noen en måned etter forlovelsen. Beatrix var sønderknust. Etter Normann Warne sin død kjøpte Beatrix, Hill Top gård i små byen Sawrey i Lake District. For sine egne penger selvfølgelig. Hun besøkte gården så ofte hun kunne for samtidig diskutere planleggingen av gården med gårdsbestyreren. Med en jevn strøm av royalties fra hennes bøker begynte hun å kjøpe opp land under veiledning av den lokal eiendomsmegleren William Hellis. Når Beatrix foreldre døde benyttet hun hennes arv til å kjøpe flere gårder og land.


Hun ente opp med å eie 15 gårder og 16 kvadratkilometer (4.000 acres) med land i området. I 1913, 47 år gammel, gifter Beatrix seg med William Hellis og flytter permanent til Hill Top gård. Beatrix ble en respektert bonde og ble opptatt med avl og visning av Herdwick sauer. Etter noen år flyttet hun og William inn i landsbyen Sawrey og inn i Castle Cottage.
Beatrix Potter skrev til sammen 23 bøker, alle i samme format. Populariteten var til dels grunnet i kvaliteten av hennes illustrasjoner: Alle hennes dyre karakterer er portrettert med en full personlighet så vel som de er basert på dyrenes naturlige bevegelser og væremåte.


Hun fortsatte å skrive til omkrig 1920, da synet hennes sviktet. The Tale of Little Pig Robinson ble publisert i 1930 men manuskriptet var en av de første som ble skrevet og det meste er gjort lenge før publiseringsdatoen.

Beatrix Potter døde i Castle Cottage i Sawrey, 22 desember 1943 hun ble 77 år gammel. Hennes kropp ble kremert og hennes aske ble spredt på landet nær Sawrey.

I hennes testamente gav hun neste alt av hennes eiendommer til National Trust. Denne arven har sikret the Lake District og tradisjonen med ull/skinnfellings gårdsdrift så det er fremdels urørt den dag i dag. Hennes eiendommer ligger nå innenfor Lake District Nasjonale park.

Hennes litterære eiendom er eid av Chorion, ett media rettighets selskap som spesialiserer seg innen klassisk Britiske karakterer for barn.

Populariteten til Beatrix Potters historier og karakterer har vokst seg endeløst siden hun publiserte The Tale of Peter Rabbit for over 100 år siden, takket være hennes forutseende og bestemte forretningssans. Dette var en kvinne forut for sin tid, hun så potensialet i hennes mest berømte karakter når hun først patenterte en kose bamse i 1903, noe som gjør som jeg har nevnt tideligere Peter Rabbit til den eldste patenterte karakter.

Beatrix Potter har gitt verden en utrolig arv med historier, karakterer, kunst og urørt landskap.

Kildehenvisning:
http://en.wikipedia.org/wiki/Beatrix_Potter
http://no.wikipedia.org/wiki/Beatrix_Potter
http://www.peterrabbit.com/index.asp

5 kommentarer:

 1. Dette var et veldig interessant innlegg, vi kjenner jo litt historien fra filmen som kom fra et par år siden, men filmer tar seg jo ofte litt friheter da.

  En (eller flere?) av gårdene hennes er nå åpent for publikum og i følge folk som har vært der et must å se. Har du vært der?

  SvarSlett
 2. Takk for fint innlegg om Beatrix potter. Jeg har alltid vært veldig glad i tegningene hennes.

  SvarSlett
 3. Tusen takk Karin og Knirk for at dere likte innlegget. Godt å vite det er noen som leser det en skriver :)

  Karin: Nei, jeg har dessverre aldri vært i Lake District men jeg vurderer det for reise i år. Jeg vet at gården Hill Top er åpen for publikum, og at Wray Castle som er der Beatrix tilbrakte mange ferier sammen med familien er muligens åpen.
  Om dette kun kan besøkes med guide, vet jeg ikke. Jeg har funnet en Sightseeing tur med lokal guide som jeg kunne tenke meg å reise på.

  SvarSlett
 4. Takk for flott innlegg! Har nettopp sitt filmen, og måtte då sjekka på nettet etter fakta for film tar seg av og t friheter:) Har likt Beatrix Potter siden dr gjekk ein barne-tv-serie for nogen år siden på NRK:)

  SvarSlett
 5. Så flott at du likte det.
  Det var filmen som også inspirerte meg til å gjøre dette innlegget. Jeg har også likt BP siden barndommen men har nå i det siste lest opp igjen noen av bøkene hennes og de er bare helt fantastiske. Teksten er morsom og spennede samt bildene hennes er utrolige.

  SvarSlett