fredag 21. februar 2014

Jørn Lier Horst og William Wisting, krimromaner

Jeg hadde tenkt lenge på å lese Horst sine krimromaner, siden de utspiller seg i min naboby Larvik. Det som gjorde at jeg begynte var forfatteren selv. Den 25 august 2013 lanserer han boken Hulemannen på Det Gule Galleri i Stavern, Horst sitt hjemsted. Jeg sitter blant publikum og blir inspirert til å lese hans bøker.Horst har skrivegaven men han har også talegaven men en god dose humor. Som f.eks. når han beklager ovenfor sitt veldig lokal publikum (bestående av naboer, venner og noen få utenbys fra) i Stavern om at han dessverre i sin siste bok har skapt en seriemorder som opererer i nettopp Stavern. Han hadde egentlig lovet seg selv at han aldri skulle skape en slik grusom person på hjemstedet!
Om noen lurer: Ja, Horst har skrevet om seriemordere før i Wisting -serien men det er i all hovedsak i Larvik og omegn, ikke Stavern. Lokalt er det stor forskjell på Larvik og Stavern. For mange lokale i Stavern er det nesten en dødssynd å nevne de to byene/stedene i samme setning.

Jørn Lier Horst er født i Bamble i Telemark i 1970, bor nå i Stavern, han har jobbet som etterforskningsleder ved Vestfold politidistrikt i mange år men høsten 2013 slutter han i  jobben. Han kan leve av forfatterskapet!

I 2011 mottar han Bokhandlerprisen for Vinterstengt, og i 2012 blir han tildelt Rivertonprisen og den nordiske Glassnøkkelen for krimromanen Jakthundene.

 I vinter har jeg lest i lokalavisene at Jørn Lier Horst ikke bare skriver bøker, han oppfordrer også til leseglede, spesielt blant barn. Han reiser rundt på ulike skoler og forteller og inspirerer, og jeg kan tenke meg at han fanger barna med sin fortellerkunst, i tillegg så hjelper det nok litt på at det er en vaskekte politimann som fortelle om krim. Horst skiver ikke bare for voksne, han skriver også krim barnebøker, en serie for de aller minste og en for ungdom. Dette liker jeg særdeles godt!

Horst sier selv at han skriver bøker som han selv liker å lese, han vokste selv opp med å lese Hardy guttene og fant ut at det ikke var så mye nytt i denne sjangeren og begynte selv å skrive for denne aldersgruppen i tillegg til alt annet. (ja han har også skrevet filmmanus og skuespill).

William Wisting er hovedpersonen i serien for voksne. Han er etterforskningsleder ved Politikontoret i Larvik. Hver bok er skrevet over samme lest - utviklingen i hver bok er til å kjenne igjen men plottet og veien til løsningen er annerledes. I tillegg doserer han inn litt samfunnskritisk syn på det samfunnet vi lever i. Det er spenning fra første side, drapene er gjerne groteske og jakten på morderen er et skikkelig "nøste" prosjekt. Noen av bøkene er også basert på virkelige hendelser. Ved siden av etterforskningen for vi også ett lite innblikk i Wistings privatliv men sidehistorien er ikke så omfattende slik at du kan begynne med hvilken bok som helst i serien. Jeg selv begynte på siste bok. Språket er lekende lett, det flyter godt og tar deg med på en reise av hverdagsspenning.

Selv har jeg lest fire av hans bøker så langt og jeg gleder meg over at jeg har flere igjen før jeg må vente på ny utgivelse. Med Horst sitt skrive tempo, så er det nok ikke så lenge til neste. Han har ikke lovet noe i år men han var heller ikke helt sikker i august 2013!

William Wisting serien består av følgende bøker:

Nøkkelvitnet (2004)
Felica forsvant (2005)
Når havet stilner (2006)
Den eneste ene (2007)
Nattmannen (2009)
Bunnfall (2010)
Vinterstengt (2011)
Jakthundene (2012)
Hulemannen (2013)

 


4 kommentarer:

 1. Liker bøkene hans, og etter å ha lest to vil det nok bli flere! Greit at de ikke må leses kronologisk.

  SvarSlett
 2. Jeg har lest dem i "hulter og bulter" alt ettersom jeg har kommet over dem -det er ikke noe problem. Jeg er i gang med ny bok nå -Felicia Forsvant.
  Må nok si at de senere bøkene til Jørn Lier Horst er bedre skrevet enn de første men de er allikevel så spennende. :-)

  SvarSlett
 3. Jeg har lenge tenkt å lese disse bøkene, men jeg er sånn som MÅ lese dem kronologisk og da hjelper det lite at de to bøkene jeg har liggende er midt i serien.

  SvarSlett
 4. Høres ut som du må en tur på biblioteket, bokhandelen eller låne Beathe:-) Anbefales!

  SvarSlett