lørdag 11. september 2010

VIKAS SWARUP

Vikas Swarup er født i Allahabad, India i en familie preget av advokater.
Han er utdannet ved Allahabad Universitet, hvor han studerte historie, psykologi og filosofi. Han var en ivrig deltaker ved skolens debattlag som blant annet vant debatter på nasjonalt nivå. Etter universitetet i 1986 begynte han å arbeide for Indias utenriksdepartement motivert av interessen i internasjonale relasjoner og et sterkt ønske om å oppleve ulike kulturer. I hans diplomatiske karriere var han utstasjonert flere steder blant annet Tyrkia, USA, Etiopia, UK og Sør-Afrika. Siden august 2009 har han vært general konsul for India i Osaka-Kobe, Japan.

Q&A eller Gutten som hadde svar på alt eller Slumdog Millionair er hans første roman og har solgt oversettelse rettigheter til 42 språk. Denne Romanen er om en fattig indisk kelner som blir arrestert etter å ha vunnet en milliard rupi i et quizshow. Boken har blitt nominert og også vunnet mange priser verden over.
Film versjonen av denne boken Slumdog Millionaire regissert av Danny Boyle, har tatt verden med storm og har vunnet mer enn 70 priser inkludert fire Golden Globe, syv BAFTA og utrolige åtte Oscar statuetter blant annet for beste film.

Vikas Swarup andre roman har fått tittelen Seks mistenkte og ble utgitt i 2008 og på norsk i 2010. Denne boken er det solgt oversettelse rettigheter til 24 språk. BBC har ytret ønske om å gjøre boken om til film. Boken er inspirert av faktiske hendelser, og den gir oss et fengslende og innsiktsfullt blikk inn i det moderne Indias hjerte og sjel.
Kort handler boken om dette: Playboyen Vicky Rai blir frikjent for et mord han begikk for syv år siden, og for å feire frikjennelsen arrangerer han et stort selskap. Under selskapet blir han myrdet. Seks av gjestene blir tatt inn til avhør: en korrupt byråkrat, en forelsket amerikaner, en urinnvåner på jakt etter en hellig stein, et Bollywood sexsymbol, en mobiltelefontyv med store drømmer og en ambisiøs politiker som ikke skyr noen midler.

Han har skrevet for TIME, The Guardian, The Telegraph (UK), Outlook magazine (India) og Liberation (Frankrike).

Ved siden av å lese liker han å høre på musikk, spille cricket, tennis og bordtennis.
Han bor med sin kone, kunstneren Aparna og dere to sønner Aditya og Varun.

Besøk hans hjemmeside her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar