fredag 30. juli 2010

Fantastisk Debutroman. Anmeldelse av Smaken av Eplekjerner

Tittel: Smaken av Eplekjerner
Orginal tittel: Der Geschmack von Apfelkernen
Forfatter: Katharina Hagena
Oversatt til Norsk: Elisabeth Beanca Halvorsen
Forlag: Gyldendal, 2010
ISBN: 978-82-05-38943-4
Sider: 231HANDLINGEN I SMAKEN AV EPLEKJERNER:
Iris vender tilbake til Bestemorens hus ved bestemorens død sammen med sine to tanter og mor. Etter begravelsen blir det kjent at hver av dem arver litt hver men barnebarnet Iris arver huset med den store hagen. Hagen inneholder blant annet noen gamle epletrær hvor eplene kan modnes over natten, masser av blomster som i årenes løp har vokst ville rundt i hagen og sist men ikke mist finnes det hvite rips. Rips som blir hvite grunnet tårer.

Iris brukte å tilbringe sommerferiene sine i dette huset som ung men etter hennes kusines tragiske død slutter hun med det.

Nå er hun altså tilbake og vurderer om hun skal ta imot arven eller ikke.
Vi følger Iris i nåtid og når hun tenker tilbake på fortiden.
Dette til sammen og med nye bekjentskaper med gamle kjente gjør tilslutt at Iris tar et standpunkt.

HVA JEG MENER:
Denne boken kommer på min toppliste over bøker. Boken er en nydelig fortelling om livet, nye sjanser og det å legge fortiden bak seg. Den handler om å leve. Katharina Hagena sin debutroman er en fryd å lese med et levende, treffende og nydelig språk. Jeg gleder meg til å følge henne videre

Terningkast 6.

Fra Bokomslaget:
En roman om en familie der kvinnene er de sterkeste, og der de tre døtrene til bestemor Bertha velger seg vidt forskjellige livsløsninger.

Da barnebarnet Iris arver Berthas fantastiske hus og eplehage, blir hun besatt av både det vakre og det triste som skjedde i de mange sommerferiene i de idylliske omgivelsene.

Er det sant at i Berthas hage kan ripsen bli hvit, eller epler modnes over natten, når noen bare elsker hverandre høyt nok? Og: Hva gjorde lille kusine Rosmarie på taket den natten hun døde?

En underholdene roman som legger vekt på samspillet mellom mennesker og natur, og der naturen av og til oppfører seg både mystisk og overnaturlig.

Gammeldags og romantisk, og fylt med den søte lukten av eple, kanel, i blandet noen få bitre eplesteiner.

1 kommentar:

  1. Takk. Skal på biblioteket nå, skal se etter denne. Fine anmeldelser du har!

    SvarSlett