torsdag 11. februar 2010

Anmeldelse Potensgiverne

Tittel: Potensgiverne
Forfatter: Karin Brunk Holmqvist
Oversatt til Norsk: Hilde Lyng
Forlag: Silke
ISBN: 9788299806602
Sider: 219

Dessverre men jeg ble skuffet!
Jeg synes boken har et enkelt og lett lest språk som igjen har en god flyt. Poenget i historien er godt,den omhandler to eldre damer som skal lage og selge potensmiddel for å bygge et nytt bad. Dessverre for min del blir boken for tyn, historien blir så vidt berørt. Boken blir for enkel og går ikke noe ned i dybden på temaet, jeg tror ikke at forfatteren hadde til hensikt å skrive en dyp bok, det synes jeg personlig ikke sjangeren skal være heller men denne blir for flytende. Det berører kun overflaten. Det virker som om boken er et rå manuskript til noe som kunne blitt til en meget god bok. Det kan være at jeg hadde altfor store forhåpninger til denne boken ettersom den ble så godt anbefalt av de jeg snakket med. De sa den var hysterisk morsom. Tematikken tiltalte meg veldig, for jeg synes dette er god humor og sjarmerende damer men det manglet for mye for min del.


Det skal nevnes at boken burde leses da det i historien kommer en meget hysterisk morsom beretning som omhandler en mann, sprit og vannspyler. Det er verdt å lese boken grunnet denne fortellingen.


Fra bokomslaget

At nød lærer naken kvinne å spinne, gjelder i aller høyeste grad de gamle frøknene Tilda og Elida. Søstrene på 72 og 78 år bor fortsatt i barndomshjemmet i en liten svensk by hvor tiden nærmest står stille. Alt er som det pleier, inkludert utedoen, hvor en visitt ofte blir en kald opplevelse. Da den galante og sjarmerende Alvar Klemens flytter inn i nabohuset og begynner å pusse opp, skjer det store endringer i søstrenes liv. De kjøper seg nye kjoler og glemmer helt at broren deres helst vil ha dem på gamlehjem så han kan overta barndomshjemmet som sommerhus. Ikke minst vil de også ha et skikkelig innendørs toalett, slik Alvar har skaffet seg. Men det koster mye, og nå er gode råd dyre. De to oppfinnsomme søstrene får en strålende idé til hvordan de kan skaffe seg pengene: postordresalg av potensmiddel. Dermed setter de en annonse i avisen, og fra den dagen blir ingenting som før for Tilda og Elida, for gamle damer sitter ikke der du setter dem.

5 kommentarer:

 1. Jeg leste denne boka i høst, ga den terningkast 4 og likte den egentlig ganske godt, men husker ikke snutten med mannen, spriten og vannspyleren.

  SvarSlett
 2. Det er som jeg skriver i innlegget at jeg kan ha hatt altfor store forhåpninger eller forestillinger om boken. Mannen, spriten og vannspyleren, jeg synes den var artig fordi jeg kan feste historien til noe jeg har hørt eller delvis opplevd før, og da blir bildene i hodet veldig virkelige ;-)

  Jeg synes det beste med å diskutere bøker er at vi kan ha forskjellige opplevelser av samme bok og huske helt forskjellige episoder.

  SvarSlett
 3. Yepp - enig med deg der. Nå har jeg prøvd å ransake hjernen min for å se om den kanskje klarer å huske vannspyleren, men nei :-)

  SvarSlett
 4. Med fare for å ikke huske helt korrekt, jeg leste boken for noen mnd. siden. MEN
  Det handler om en kamerat av broren til søstrene. Det er broren som tenker på denne historien.
  Det er at kameraten skal reise på hytta sammen med hustruen, hustruen liker ikke at folk drikker. Dermed må kameraten finne ulike måter å få smuglet med seg spriten på, for det er uholdbart å reise uten spriten.

  Historien går vel litt over 1 side og dette er vel eneste gangen denne personen er nevnt i boken.

  Jeg vet ikke om dette hjalp hukommelsen, men det er jo helt klart at vi har oppfattet ulike ting med historien. :-)

  SvarSlett
 5. Ja! Nå husker jeg det! Vannspyleren på bilen! Jepp jepp :-)

  SvarSlett