mandag 1. februar 2010

Anmeldelse av Little Bee

Tittel: Little Bee
Original tittel: The Other Hand
Forfatter: Chris Cleave
Oversatt til norsk: Guro Dimmen
Forlag: Aschehoug
ISBN: 978-82-03-21294-9
Sider: 272
Denne boken har jeg mottatt fra Aschehoug forlag

Den sterkeste romanen jeg har lest på lenge.
Little Bee er historien til to kvinner, Sarah fra Storbritannia (som kan representerer vesten) og Little Bee fra Nigeria (som kan representerer dagens flyktninger).
Historien utspiller seg for Little Bee; Storbritannias Oljeselskapers plyndring av landsbyer i Nigeria på jakt etter det sorte gull. Little Bee klarer å rømme fra landsbyen sin med sin søster på en lang jaktfull tur gjennom jungelen. De ender opp ved en strand hvor de tilfeldig møter Sarah og hennes mann.
Sarah og hennes mann har reist på ferie til Nigeria for å prøve å redde ekteskapet. Turen går tilfeldigvis til dette landet da Sarah i form av redaktør for et kvinnemagasin får turen gratis. På en brutal måte krysser Little Bee og Sarahs veier hverandre på denne stranden.
To år senere ringer det en jente på Sarahs dør, der står Little Bee.
Dette er historien om to verdener som krysser hverandre. Er det ene liv mer verdt enn den andres, kan man sammenligne hverandres tragedier og ulykker.
Little Bee er en urolig sterk historie, den river opp i de fleste følelser som bor i ett menneske, den får deg til å tenke, den får deg til å gråte, den får deg til å trekke på smilebåndet, den gjør deg forbannet.
Den norske utgaven er fantastisk oversatt, språket er flytende og til dels får en følelse av å lese poesi. Chis Cleave har her gjort en bok som er annerledes enn det jeg har lest tideligere i denne sjangeren. Littel Bee er vakker, grusom, kjærlig, for jævlig. Det er som å kjøre en berg og dalbane i følelser. Jeg er ikke slik at jeg reagerer kraftig når jeg leser eller ser film, dvs. det skal mye til. Men denne tok meg til de grader. Den har alt. Dette er den beste boken jeg lest på lenge.
Denne anbefaler jeg virkelig. LES DEN!

Siden jeg ikke ønsker å gå så mye inn på handlingen av denne boken i anmeldelsen pga jeg synes at dette er en bok som må leses utenat for mye er åpenbart har jeg i stedet valgt å dele fra teksten.

Sitater fra boken:

Samtale mellom Little Bee og Sarah i England, fra side: 151.
”Jeg tror jeg må lære deg navnet på alle de engelske blomstene,” sa Sarah. ”Dette er fuksia, og dette er rose, og dette er kaprifol. Hva? Hva smiler du av?”
”Det finnes ingen geiter her. Det er derfor dere har alle disse nydelige blomstene.”
”Var det geiter i landsbyen din?”
”Ja, og de spiste alle blomstene.”
”Så leit.”
”Slett ikke. Vi spiste alle geitene.”
Sarah rynker pannen. ”Likevel,” sa hun. ”Jeg ville nok heller hatt kaprifoler.”
”En dag skal jeg ta deg med dit jeg kommer fra og la deg spise kassave en uke, og så kan du fortelle meg om du ville ha foretrukket kaprifoler fremfor geiter”

............

Fra side: 185
Frihet for Sarah er en lang fremtid der hun kan leve det livet hun ønsker. En hund må være en hund og en ulv må være en ulv, og en bie må være en bie. Frihet for en jente som meg er å komme seg gjennom dagen i live.
……..
Fra side: 187
Det dere har etterlatt oss er deres kasserte gjenstander. Når dere tenker på mitt kontinent , tenker dere kanskje på dyrelivet –løvene, hyenene og apene. Når jeg tenker på det, tenker jeg alltid på alle de ødelagte maskinene, på alt som er utslitt og vraket og smadret og knust. Ja, vi har løver. De sover på toppen av containere som ruster. Vi har hyener. De knuser hodeskallene til mennene som var for trege til å løpe fra sitt eget lands soldater. Og apene? Apene befinner seg i utkanten av landsbyen, leker på toppen av fjell av gamle datamaskiner som dere har sendt oss som bidrag til våre skoler – skolene som mangler elektrisitet.
……
Fra side: 247
Kjære Sarah. Takk for at du reddet livet mitt. Det var ikke vi som valgte å la våre verdener møtes. En liten stund trodde jeg at de var forent, men det var bare en vakker drøm. Ikke vær lei deg. Du fortjener at livet ditt blir enkelt igjen. Jeg tror de vil komme og hente meg snart. Våre verdener er adskilte, og nå må vi også være adskilte. Kjærlig hilsen Little Bee.
…………………….
Fra bokomslaget:
Et ungt engelsk ektepar, Sarah og Andrew, reiser til Nigeria for å prøve å gjenopplive et skrantende forhold. En dag våger de seg utenfor ferieparadisets bevoktede område og møter to søstre på vill flukt fra soldatene som har utslettet landsbyen deres. Sarah og Andrew befinner seg plutselig i en situasjon der de må ta et umenneskelig valg.To år senere banker den ene av søstrene, Little Bee, på ekteparets dør i England. Igjen konfronteres Sarah og Andrew med den dagen de så døden i hvitøyet, den dagen som forandret livet deres fullstendig.

6 kommentarer:

 1. Jeg er nesten ferig med boken, har bare ca 50 sider igjen. Er helt enig med deg: dette er den beste boken jeg har lest på veldig, veldig lenge! Fantastisk!

  SvarSlett
 2. Det er så fantastisk når en får servert slike perler av en historie. De siste 50 sidene er en skikkelig berg og dalbane i føleser. De sidene tar deg med på utrolig reise.

  SvarSlett
 3. Etter så flotte anmeldelser må denne opp på leselisten min :) Har vært litt avveiende for om jeg skal lese den eller ikke, men nå er jeg ikke i tvil lenger :)

  SvarSlett
 4. Bokelskerinnen: Så bra:) jeg falt virkelig for historien og jeg husker den fremdeles godt.

  SvarSlett
 5. Jeg har lest boken, en virkelig utrolig vakker bok! Er 100% enig det du skriver, elsker denne boken. Jeg hadde bokpresentasjon om denne boken og fikk 5+, så jeg elsker denne boken litt ekstra! :)

  SvarSlett
 6. Hei Marie, Gratulerer så masse med 5+, skjønner du elsker den litt ekstra da! Ja dette er en bok jeg faktisk ikke har glemt handlingen til, og siden den ikke er glemt så er det da for meg en fantastisk bok.

  SvarSlett