onsdag 20. januar 2010

Jonas Jonasson

Førtisyvåringen som kom ut med en bok og gjorde suksess. Jonas Jonasson debuterte i Sverige september 2009 med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Boken er kun kommet ut på svensk per i skrivende stund.

Eks- journalisten Jonas Jonasson er debutant hos Piratforlaget AB, Sverige. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann er en feel-good bok med en stor dose av humor men også en brå død, eksentriske karakterer og et alternativ syn på 1900 tallets historie. Jonas Jonasson har alltid vært interessert i historie og det faktum at menneskeheten aldri ser ut til å lære seg noe av den. Derfor ønsket han å belyse dette i boken.

Som journalist begynte Jonas Jonasson på Smålandsposten. Etter flere år i et høyt tempo på Expressen dannet han sitt første konsulentbyrå og var siden med å danne den kommende medie storheten OTW. Tempoet gikk fra høyt til høyere i takt med fremgangene. Men en dag gikk det ikke lengre. Jonasson møtte veggen, han ble først veldig syk og havnet siden i hva han kaller en ”evig tåke”. Noen ganger lettet tåken tilfeldig og da forsøkte han å komme tilbake til sitt gamle liv, men tilslutt gav han opp. Han dro seg selv opp med røttene, solgte alt han eide i Sverige og flyttet til den Italiensk talende delen av Ticino i Sveits.
Det tok nesten et helt år innen han ble helt frisk igjen.

Når han ble frisk behøvde han noe nytt å gjøre. Han tok frem det neste ferdige manuskriptet og sendte det til et par venner og sin onkel. Vennene likte det Jonas hadde skrevet og jevnførte han med andre forfattere og til Jonas sin fordel. Hans onkel hørte av seg og sa at ”verre skit har jeg lest” da forstod Jonas at han hadde lykkes. Det var det vakreste onkelen noen gang hadde sagt. Boken kom ut i september 2009 men manuset hadde ligget lenge før den tidligere journalisten og mediekonsulenten tok det ut av skuffen. Jonas sier selv ” Jeg har egentlig vært forfatter hele tiden og det er forfatter jeg er i sjel og hjerte. Fra begynnelsen tenkte jeg bare at jeg skulle jobbe en liten stund som journalist til jeg hadde råd til å forfatte. Så gikk det 25 år og det ble verdens lengste oppehold fra noe som jeg ikke en gang hadde begynte skikkelig på.

Dette sier forlaget Piratforlaget AB om Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann:
Bland en dose Arto Paasilinna, litt Røde orm, en skvett Soldaten Svejk og tilsett to kryddermål med Forrest Gump så har du Jonas Jonassons debutroman Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Boken er en spennende historie om hvordan Hundreårsjubilanten Allan Karlsson rømmer fra sin egen hundreårsfest og begir seg ut på en reise i bare tøflene på landsbygden i Syd- og mellomsverige. Reisen kompliseres av at han havner i klem med politi samt en gangstergjeng i jakt etter en forsvunnen koffert med narkotikapenger.
Boken er også et historisk tilbakeblikk på flere av 1900 tallets historiske hendelser, sett gjennom hovedpersonens øyne. Det viser seg nemlig at Allan Karlsson selv har vært med på og forårsaket en majoritet av hendelsene. Blant annet er han innblandet i utviklingen av atombomben, er med og også planlegger og avverger et mordforsøk på Winston Churchill og har vært god venn med både amerikanske og russiske kommunistledere.
Kildehenvisning:
http://www.piratforlaget.se/forfattare/jonas-jonasson/bocker

6 kommentarer:

 1. wow! dette hjalp meg veldig! :)

  SvarSlett
 2. Anonym: Flott men med hva?? Kan jeg få vite..

  SvarSlett
 3. Det er generelt sett lite om denne forfatteren, så dette hjalp meg veldig med skoleoppgaven!
  skulle fortsatt ønske det var mer å vite om Jonas Jonassons tidligere liv ;)

  SvarSlett
 4. Anonym: Det er ikke så mye om han sikkert pga han har kun skrevet denne boken. Det er gjerne kun veldig kjente forfattere hvor en kan bli bli godt kjent med deres liv og virke.

  SvarSlett
 5. Hva mener du med alternativt syn på 1900 tallets historie ?

  SvarSlett
 6. Blant annet det som er begrunnet i tekstens siste del som starter slik:
  Boken er også et historisk tilbakeblikk på flere av 1900 tallets historiske hendelser...

  SvarSlett